.

.

 

.

De Zweeler kerk is van sublieme schoonheid ...

... en dat willen we graag laten zien! Op maandag 13 mei is een informatiebijeenkomst in de kerk om ideeën uit te wisselen.

Iedere Zweeler is er ongetwijfeld trots op om te wonen in zo'n mooie omgeving. Met aan de rand van het dorp het 13e eeuw Zweeler kerkje. Het monumentale kerkje aan De Wheem is van een sublieme schoonheid en geldt als een van de belangrijkste religieuze en cultuurhistorische monumenten voor Zweeloo en wijde omgeving. Daarom willen we de kerk graag laten zien en ook meer benutten voor activiteiten. Denk daarbij aan concerten, tentoonstellingen en huwelijken, maar ook ‘gewoon’ open zijn voor passanten en toeristen.

Afgelopen zaterdag ontvingen we bijvoorbeeld 25 historici, die een busreis door Noord-Nederland en Duitsland maakten. Dit in de voetsporen van abt Emo, die 800 jaar geleden van Groningen naar Rome ging, waarbij Romaanse Doopvonten de rode draad waren. Laat nu net in de kerk van Zweeloo zo'n Romaans doopvont staan. Het geschiedkundig gezelschap was helemaal lyrisch over ons kerkje en natuurlijk het doopvont, maar ook over het verhaal van de Offersteen (grote platte veldkei voor de ingang van het godshuis), het indrukwekkend orgel van Jan Proper, het unieke smeedijzeren deurtje van het sacramentshuisje en ook de preekstoel was voor de historici een verhaal apart. Hoe mooi is het om al deze verborgen verhalen met belangstellenden te delen. Toen ik bij het weggaan vertelde dat ook Van Gogh deze kerk bewonderde en tekende kwam bijna iedereen weer terug om de pentekening te bekijken. Dit soort reacties willen we natuurlijk vaker horen.

Met alle geïnteresseerden, die ideeën hebben hoe dit zo goed mogelijk te organiseren, willen we graag op 13 mei (20.00 uur) in de kerk met elkaar van gedachten wisselen. De gemeente Coevorden geeft dan een toelichting over de komende activiteiten als vervolg op het Van Goghjaar. Verder verwachten we organisaties als Dorpsbelangen, Kunstenaarsdorp Zweeloo en Toreco, maar uiteraard is iedereen van harte welkom. Om 19.30 uur is de deur van de kerk open en staat de koffie klaar!

Stichting tot behoud Zweelerkerk www.zweelerkerk.nl

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel