.

.

 

.

Monteverdi’s Mariavespers te Coevorden in de Stadskerk

Zowat 180 bezoekers luisteren ademloos naar de tot in perfectie uitgevoerde Mariavespers van Monteverdi.

Artistiek leider Marit Broekroelofs van het uitvoerende Margaretha Consort heeft een excellente stal, deels internationale, musici weten samen te brengen, aangevuurd door Jos van Veldhoven. Negen zangers, veertien musici en de dirigent bemensen het rechthoekige podium in een zonbeschenen kerkgebouw met een eersteklas akoestiek in de stadskerk te Coevorden. Dat de programmaboekjes te laat werden afgeleverd doet de luisterconcentratie toenemen. Geen geknisper van papier, niet rusteloos meelezen, maar geconcentreerd luisteren naar de van oorsprong katholieke gebeden van meer dan 400 jaar geleden. We horen ouderwetse gregoriaanse elementen, loepzuivere, pure solozang, dubbelkorigheid en instrumentale delen.

Foto: Robert Smit van EPIC4U.NL 

De musici van het Margaretha Consort maken gebruik van klassieke instrumenten: theorbes, viola da gamba’s, trombones, cornetti en meer met in het centrum een orgel. Dirigent Jos van Veldhoven doet er alles aan om de muzikale schatten te doen herleven. En dat gebeurt vrijdagavond in Coevorden. Het publiek is zeer enthousiast over het gebodene. Monteverdi mag dan minder dan Bach op verhaallijnen zitten, zijn muziek is spraakmakend mooi en wordt met liefde en vakmanschap gespeeld. Monteverdi’s partituur biedt de dirigent en musici optimaal de gelegenheid zelf accenten aan te brengen in de muziek, die in Monteverdi’s tijd door de toenmalige paus te modern werd bevonden, en dat werd met graagte gedaan.

We kijken terug op een heerlijk concert, dat naast het Margaretha Consort mede werd georganiseerd door het in Zuid-oost Drenthe steeds bekender wordende SCDZ (Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld). Coevorden, we gaan steeds meer van je houden.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel