Op dinsdag 28 februari strijkt het streektaalfestival !REUR! neer in Zweeloo. Vanaf 20.00 uur treden HEM en Lukas Koops op in het Hervormde kerkje van Zweeloo. Entree: € 5,00 incl. koffie/thee. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bibliotheek Aalden en bakkerij Kuijer te Aalden en ’s avonds aan de kassa. Organisatie: Bibliotheek Aalden en Historische Vereniging Zweeloo.
HEM
HEM staat voor Hesseler Eerste Mannenkoor. Hesseler, omdat het koor Oosterhesselen als thuisbasis heeft en dit dorp in de volksmond ‘Hesseln’ wordt genoemd. Het koor is opgericht in 2000. Initiator en dirigent vanaf het eerste uur is Jan Kruimink. Tegenwoordig bestaat HEM uit 19 actieve leden, in leeftijd variërend van 35 tot 61 jaar.
Het repertoire van HEM bestaat voornamelijk uit popsongs vanaf de eind jaren ’60 tot nu, met een evenwichtig balans tussen rustige en snellere nummers. De laatste tijd hebben ze ook meer humor in hun presentatie en nummers verwerkt. Over het algemeen zingt HEM a capella, dus zonder begeleiding en uit het hoofd. Bij een aantal nummers worden ze ondersteund door piano, gitaar of accordeon. Op 29 mei 2010 vierde HEM het 10-jarig bestaan met een concert in de Muzeval te Emmen.
Lukas Koops
Lukas Koops is programmamaker/presentator bij RTV-Drenthe. Bij RTV-Drenthe presenteert hij o.a. het populaire programma 'Podium'. Daarvoor was hij leraar Nederlands/Frans in Emmen en is hij jarenlang politiek actief geweest. Lukas schrijft in het Nederlands en in het Drents. Zijn werk bestaat uit journalistiek werk, interviews, gedichten, columns, korte verhalen en een Drentstalige roman. Verder staan er verschillende Nederlandstalige en Drentstalige boekpublicaties op zijn naam. Ook is Lukas actief binnen de redactie van het tijdschrift Noorderbreedte en is hij eindredacteur van het Drents letterkundig tiedschrift Roet. Tot slot is hij nog bestuurslid van het Huus van de Taol.
!REUR!
!Reur! wordt dit jaar voor de derde maal georganiseerd door Huus van de Taol, VocalMusic, Theater de Muzeval en Bibliotheek Emmen. In het programma komen verschillende uitingen en disciplines binnen de Nedersaksische streektaal aan bod, zoals literatuur, poëzie en muziek. Zo is er een breed aanbod van diverse schrijvers, dichters en musici te zien en te horen. Ook is er binnen de programmering ruim aandacht voor discussieforums over streektaal, worden lezingen gehouden, een ludieke streektaalquiz georganiseerd, zijn er activiteiten voor kinderen en jongeren en laten taalwetenschappers van zich horen.
Voor meer informatie over !REUR! www.reur-festival.nl.