.

.

 

.

Extra aantrekkingskracht het Frensenhoes

  • Jans Oldengarm niet zo maar een vrijwilliger……
  • Frensenhoes verrijkt met nostalgische kiosk

Afgelopen zaterdag verrichte wethouder Jeroen Huizing de officiële opening van de ‘kiosk’ bij het Frensenhoes in Meppen. Een bord aan de Dennekampen laat duidelijk zien wat er op deze locatie te zien is: een houtzagerij en een timmerwerkplaats. Uit 1916, welteverstaan.

In het kort de totstandkoming van het Frensenhoes: het echtpaar Meltje en Jan Willem Frensen laat bij testament de Historische Vereniging hun huis en bijgebouwen na. Met daarin een authentieke timmerwerkplaats en een houtzagerij. Ondergebracht in de stichting Het Frensenhoes verrichtten vrijwilligers veel opknapwerk. Nu kan men op gezette tijden genieten van een nostalgisch gebeuren.

Afgelopen zaterdag werd de nostalgie verrijkt met een kiosk met hedendaagse apparatuur, maar ook een nostalgische, en zeer degelijke, uitstraling. Wat een staaltje vakmanschap! Was het oude al aantrekkelijk om te gaan bekijken, met het nieuwe is een extra dimensie toegevoegd aan die aantrekkelijkheid: consumpties, (hout)artikelen, verhalen, honing, gezelligheid mooi onderdak!

Jans Oldengarm
Wie zich ook liet aantrekken door het Frensenhoes, is de 55-jarige Jans Oldengarm. Hij is gevraagd om vrijwilliger te worden. Jans is echter niet zo maar een vrijwilliger, maar eentje die is geboren en getogen bij het Frensenhoes, toen nog gewoon de woning en de werkplaats van de buren Jan Willem en Meltje.

Ogen glimmen
De vier kinderen Oldengarm vonden altijd een open deur bij de familie Frensen. “Soms letterlijk,” vertelt Jans, terwijl zijn ogen beginnen te glimmen; “als bij ons de aardappelen op tafel nog te heet waren om te eten, renden wij een rondje om het huis, naar binnen bij Jan Willem en Meltje, de deur weer uit en terug naar huis. Als er het eten dan nóg te heet was, renden we nog een rondje, tot groot plezier van de buren.” En al pratend komen er meer herinneringen boven. “Als klein jonkie was ik altijd in de werkplaats te vinden. Overall aan. Maar ik mocht nergens aan komen, veel te gevaarlijk. Wel mocht ik de werkplaats vegen.”

Dit laatste ontlokt de jongste vrijwilliger Freek de opmerking dat hij wel wat meer mag doen in de werkplaats, en als er gasten zijn. “Ik vind het fijn om met mijn handen te werken, en ook om te vertellen, dus toen bestuurslid Ton mij vroeg om te komen helpen, zei ik meteen ja.” Ook voor Freek blijkt het Frensenhoes dus aantrekkelijk te zijn.

 ‘Fraaie en nostalgische staaltjes van hergebruik’
Jans Oldengarm wijst nog op de deur en de brievenbus en de kozijnen van het gebouw waarin de zagerij is gevestigd: “Weet je dat die van Anne de Vries zijn? Hij, de bekende schrijver, had een tweede huis waar nu de Anne de Vrieshoek is, en toen dat werd afgebroken zijn die zaken naar de Frensens gekomen, en hergebruikt.” Over nog meer hergebruik weet Jans iets te vertellen. “Als je spijkers kwam kopen, dan deed je dat in een bepaald aantal. Na aftellen daarvan gingen die spijkers in een kristalsuikerzak………een mooi staaltje hergebruik.”

Een laatste jeugdherinnering: “In het zagerijgebouw was vroeger een klein vertrekje, waar het gloeiend heet gestookt werd. Daar sleep Jan Willem zijn gereedschap. Ik zat er bij. Er werd niet gesproken, maar ik genoot!”

Waarna we afsluiten met de uitspraak dat we hopen dat niet alleen voor de vrijwilligers, maar ook voor bezoekers, het Frensenhoes een aantrekkelijke plek zal zijn  Voor meer info: www.frensenhoes.nl

Jans Oldengarm (55) bij de houtzagerij van Het Frensenhoes in Meppen. Op de plek waar Jans is opgegroeid. Tal van herinneringen uit zijn kinderjaren komen hier naar boven. Jans is sinds dit jaar actief als vrijwilliger van Het Frensenhoes. ‘Ik heb vanuit het verleden een bijzondere band met deze locatie, maar ik vind het ook mooi om een bijdrage te leveren aan het behoud van een fraai stuk cultureel erfgoed.’ (Foto: Bert Huguenin)

Wethouder Jeroen Huizing opende afgelopen zaterdag – samen met voorzitter Bert Wubs - de nieuwe kiosk van Het Frensenhoes in Meppen. Het stichtingsbestuur is ‘trots en hiel bliede’ met deze ruimte waar men de gasten kan ontvangen, een expositie kan inrichten en een consumptie voor gasten en vrijwilligers kan schenken. (Foto: Bert Huguenin)

Belangstellenden kregen afgelopen zaterdag tijdens de opening van de kiosk van Het Frensenhoes een prachtig inkijkje hoe de oude gebouwen nog steeds te herkennen zijn. Op de plaats waar voorheen een oud kippenhok en cementhok stonden is nu een mooi historisch gebouw verrezen. (Foto: Bert Huguenin)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 12 juni 2019

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel