.

.

 

.

Rudy Rijks over de geschiedenis van de Boermarke

Op uitnodiging van de Historische Vereniging Zweeloo gaf Rudy Rijks j.l. woensdagavond 16 maart in De Spil in Zweeloo een lezing over het ontstaan, de betekenis en huidige rol van de boermarken in Drenthe.

Even een definitie voor wie het nog niet weet. “De marke, ook markegenootschap of boermarke genaamd, is een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden reguleerden.“

Rudy is zelf al ruim 20 jaar betrokken bij één van de twee boermarken in Norg, een ervaringsdeskundige met liefde voor de geschiedenis van Drenthe. De twee boermarken van Norg, Oosteind en Westeind, hadden tot midden 1960 nog veel bezittingen in het dorp. Om bij de vergaderingen te mogen zijn moest je aandelen hebben, z.g. “waardelen” die 40,- gulden kostten, toen nog een hoog bedrag. Die “waardelen” gingen over van vader op zoon. Rudy kreeg van zijn vader een waardeel en zo kon hij secretaris-penningmeester worden. Sindsdien is hij geïnteresseerd in de geschiedenis van de boermarken. “Geïnteresseerd” is eigenlijk iets te voorzichtig geformuleerd, hij weet alles!

En zo passeren diverse tijdperken waarin ook de rol van de Fransen hier in Drenthe in de tijd van Napoleon aandacht krijgt. Hij laat een hele rits foto’s van straatnamen zien die voortkomen uit de geschiedenis van de boermarke zoals b.v. de Volmachtlaan en de Ettenlaan, om te laten zien hoe die begrippen voortleven. Rudy Rijks praat met zoveel kennis en liefde over het onderwerp dat hij eigenlijk tijd te kort kwam om alles te kunnen vertellen. De waardering was groot. Het publiek deze avond, deels Drents, deels import, liet daar geen twijfel over bestaan. Dank aan de Historische Vereniging, het was een leerzame avond en nog gezellig ook.

Bron: Oes Eig’n Kraantien 23-03-2016

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel