.

.

 

.

Expositie ‘Onderwijs in Zweeloo’ in Frensenhoes

Historische Vereniging geeft treffend beeld van onderwijsverleden “Ik denk dat ze vroeger geen digiboard op school hadden mama, maar je kan nooit weten.” Geen gekke opmerking als je bijna vijf bent.

Het gaat er tegenwoordig in de klas toch wel heel anders aan toe als vroeger. Hoewel, ook toen waren er lieve juffen en meesters (en sommige die je iets minder lief vond), ook toen moest je eigenlijk altijd goed opletten in de klas maar ook toen werd er soms kattenkwaad uitgehaald.

Hoe het er precies aan toe ging? Dat kun je nu zelf zien bij de expositie  ‘Onderwijs in Zweeloo’ van de Historische Vereniging Zweeloo in het Frensenhoes in Meppen.  Leuk voor jong en voor oud, en gecombineerd waarschijnlijk wel aller-leukst. 

Schoon schrift
Zoals de kleinsten van nu zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat er ooit geen digiboard in de klas hing, is het voor veel anderen (uit het tijdperk van de vulpen)maar moeilijk voor te stellen dat er geschreven werd met een kroontjespen, laat staan met een ganzenveer die in de inkt werd gedoopt . Zonder spetters en dan ook nog zo keurig netjes binnen de lijntjes…

Leuk om te zien is ook het enorme telraam, de houten schoolbankjes en natuurlijk de lessenaar van de meester. En ja, daar mag je best even in kijken.

Wat is er nog meer?
Naast een algemeen beeld van het onderwijs in Nederland door de jaren heen, toont de expositie welke scholen er in Zweeloo, Meppen, Wezup, Wezuperbrug, Benneveld en Aalden waren en zijn. Mooie foto’s en wandplaten afgewisseld met oude schoolattributen en leuke weetjes laten het verleden tot weer tot leven komen. En heb je vragen? Stel ze gerust. De medewerkers van de Historische Vereniging vertellen je vol enthousiasme meer over het onderwijs van toen.

Kom ook langs!
Nieuwsgierig? De expositie is tot en met oktober elke laatste zaterdag van de maand te bekijken van 13.00 uur tot 16.00 uur (27 mei, 24 juni, 29 juli, 26 augustus, 30 september en 28 oktober). Je vindt Het Frensenhoes in Meppen; tegenover de pizzeria. De ingang is aan de achterkant via De Dennekampen.
Tip: als je er toch bent, breng dan ook even een bezoekje aan de oude houtzagerij en timmerwerkplaats.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 mei 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel