.

.

 

.

Historische Vereniging (HVZ) komt met boek over rijke geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo

Het is een enorm cliché, maar toch, de tijd vliegt voorbij. Het lijkt al weer eeuwen geleden dat het sein over en sluiten klonk voor de gemeente Zweeloo. Veel inwoners hadden de tijd graag even willen vasthouden, maar de tijd laat zich niet van de wijs laat brengen. Die loopt gewoon door naar de werkelijkheid van vandaag. En die werkelijkheid is dat Zweeloo als gemeente nu al 21 jaar niet meer bestaat. Inderdaad, de tijd vliegt, het cliché is waar.

De gemeente Zweeloo mag dan al een poosje verleden tijd zijn, dat wil niet zeggen dat hiermee ook de geschiedenis verdwenen is. Het verleden blijft immers altijd bestaan.
In de archieven is echter nergens een boek te bekennen waarin de rijke historie van Zweeloo is vastgelegd. Tijd voor actie, vindt de Historische Vereniging Zweeloo (HVZ).

Initiatief Historische Vereniging Zweeloo
“Je hebt steeds minder mensen die zich nog iets van herinneren van de geschiedenis van de gemeente Zweeloo, laat staan daar onderzoek naar doen”, vertelt Egbert Hidding (voorzitter van de HVZ). “Tegenwoordig leven we in een tijd waarin de binding met de omgeving steeds minder wordt en de grenzen vervagen. Het is nu het goede moment om die rijke en bijzondere geschiedenis vast te leggen in een voor ieder leesbaar historisch boek.”

Maar er is toch al veel geschreven over de geschiedenis van Zweeloo, zult u denken.

Klopt helemaal, u heeft gelijk, maar dat is nu juist de crux. Al die mooie boeken, boekwerkjes en verdere publicaties behandelen veelal maar een stukje van die lange geschiedenis.

Een allesomvattend boek dat recht doet aan de brede geschiedenis van Zweeloo én ook nog eens toegankelijk is voor een groot publiek, dat ontbreekt nog in de boekenkast.

 “Als Historische Vereniging Zweeloo gaan wij de uitdaging van het uitgeven van zo’n meesterwerk aan”, vertelt Egbert Hidding enthousiast.

Met deze opdracht in het achterhoofd is inmiddels een projectteam van de Historische Vereniging aan de slag gegaan. Het team bestaat uit Roelof Schuiling, Dick de Kleuver, Jan Warmolts, Jan Brinks en eindredacteur Boudewijn Chorus.

 

Schrijvers zijn welkom
Misschien wel de grootste uitdaging waarvoor het projectteam staat, is het vinden van voldoende bekwame (amateur)schrijvers. We praten immers over een tijdspad van de vroegste geschiedenis tot aan de herindeling van 1 januari 1998. Men kan zich voorstellen dat hiervoor nogal wat inzet en kennis nodig is. Een aantal potentiële schrijvers is reeds benaderd, maar het projectteam laat nadrukkelijk weten dat alle hulp welkom is. Dus mocht u ook uw steentje willen bijdragen als schrijver cq kenner van de Zweeler historie, of wilt u gewoon wat meer informatie, aarzel dan niet en zoek contact met het secretariaat van de HVZ: telefoon 0591-850100 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een eerste informatieavond is inmiddels gepland op donderdag 24 januari 2019 (HCR Hegen, 19.30 uur).

Het boek wordt in co-productie met uitgeverij Het Drentse Boek in Beilen uitgegeven en zal naar verwachting eind 2019 / begin 2020 te koop zijn.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 januari 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel