Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars zich in Zweeloo en omliggende brink- of esdorpen laten inspireren.
Daarom vormen Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup en Zweeloo samen Kunstenaarsdorp Zweeloo, behorend tot de Europese groep van EuroArt dorpen.
Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo zet zich in voor het behoud van de bijzondere waarden van Zweeloo en omliggende dorpen als kunstenaarsdorp (met kunst in brede zin van het woord) . Zij maakt daarbij dankbaar gebruik van de expositieruimte in de KunstenaarsHerberg, ter beschikking gesteld door Bistro Tante Sweel.
Ook al ontbeert Zweeloo een fysiek museum, toch kan de stichting het hele jaar door mensen laten genieten van “wat hier was, en nog steeds is”. Immers, zo zegt de stichting niet zonder trots: “Ons museum is buiten”.
Geniet van wat hier was en nog steeds is … en kijk door de ogen van de kunstenaar.
Wat bezielde Max Liebermann, een rijke schilder uit Berlijn, om in 1882 naar Zweeloo te komen en arme mensen te schilderen? Net als veel andere schilders was hij op zoek naar het ongerepte, de eenvoud van het leven, de natuur, het mooie landschap en de speciale lichtval. Hij vond dat in Zweeloo en omgeving.
Treed in zijn voetsporen, en in die van Vincent van Gogh, geniet hier van de vele historische en goed bewaarde boerderijen, bij het landschap passende nieuwe panden én van het landschap zelf. Veel van wat indertijd is vastgelegd is nu nog goed herkenbaar aanwezig is.
In de Kunstenaarsherberg (achter Bistro Tante Sweel) is een vaste expositie van werken van ‘oude meesters’ te zien die allemaal in en om Zweeloo zijn gemaakt.
Op de website van de stichting kunstenaarsdorpzweeloo.nl staat een online collectie van bijna 300 schilderijen (1883-heden) van meer dan 100 kunstenaars. Daar is ook meer informatie over de stichting en haar activiteiten te vinden.