.

.

 

.

Informatieavond Van Gogh in Zweeloo 2023

Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef.

Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode zijn vijf schilderijen, ongeveer vijftien tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Een van de plekken die hem inspireerden was Zweeloo. 

Van Gogh in Drenthe
Op 11 september 2023 is het 140 jaar geleden dat Van Gogh in Hoogeveen aankwam en drie weken verbleef. Hij had geen cent te makken, zijn relatie was op de klippen gelopen en het leven leek hem er goedkoper dan in Den Haag.
Vanuit Hoogeveen trok hij erop uit om de omgeving te verkennen en studies te maken. In Drenthe zag Vincent niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar vooral ook de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. In oktober 1883 kwam Van Gogh aan bij Logement Scholte in Nieuw-Amsterdam. Hier zou hij twee maanden verblijven. Op een dag maakte hij een tocht naar Zweeloo. Hij schetste het kerkje en tekende de appelboomgaard.
Vincent’s tijd in Drenthe was van groot belang voor het verdere verloop van zijn carrière. Hier maakte hij de keuze om schilder te worden. In de brieven aan zijn broer Theo beschreef hij in prachtige taal zijn gevoelens, zijn liefde voor het landschap maar ook zijn eenzaamheid.


Het project
Voor ons Drenten is het hoog tijd om dit verhaal uit te dragen en het erfgoed van Van Gogh in Drenthe zichtbaar en beleefbaar te maken. Provincie Drenthe, de gemeenten Emmen, Hoogeveen en Coevorden, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe hebben hiertoe het project ‘Van Gogh Drenthe’ gestart. Samen met veel andere initiatiefnemers wordt het verhaal van Vincent in Drenthe verteld. Dat gebeurt in 2023, maar vooral ook daarna. De vele activiteiten staan op de website www.vangoghdrenthe.nl  en gaan officieel van start op 30 maart 2023. Net als in de schilderijen van Vincent staat hierbij de schoonheid van ons landschap centraal. 

Vincent in Zweeloo
“Het inrijden van het dorp was toch zoo mooi …. Vincent”
Zomaar een quote uit een brief aan Theo. Zweeloo maakte indruk op Vincent. Daarom staat Zweeloo in 2023 ook bol van de activiteiten in het kader van Van Gogh Drenthe. Zo zijn er bijvoorbeeld een cabaretvoorstelling, een klankkunstproject en worden er brieven van Vincent op lakens in het landschap geprojecteerd. Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo werkt hard aan de voorbereidingen voor onder andere het historisch en het levend kunstenaarsdorp. Maar ook de theatermakers van BUOG (bekend van Woeste Gronden) zijn aangehaakt. Zij maken de voorstelling ‘Zwerver in Zweeloo’ die van 27 september tot 7 oktober te zien is in het dorp. 

Informatieavond voor belangstellenden
De organisatoren van de activiteiten in Aalden en Zweeloo willen graag alle belangstellenden deelgenoot maken van de plannen. Er kunnen zeker ook nog vrijwilligers aanhaken, maar ook kunstenaars, muzikanten en wie weet wat nog meer. Hiervoor is een algemene informatieavond gepland op dinsdagavond 21 maart 2023 om 20.00 uur in De Drieklank in Aalden (Kerkstraat 16). Naast een presentatie van de activiteiten worden er ook beelden en filmpjes getoond over Vincent van Gogh. Iedereen is welkom, zowel inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties en andere belangstellenden. Opgave is niet nodig.

Blijvend aanbod
Het project stopt niet na 2023. Er wordt gewerkt aan een blijvend aanbod. In het voorjaar van 2023 worden drie prachtige fietsroutes gelanceerd. Er komt een Van Gogh-wandeling in Zweeloo en voor de fanatieke wandelaar een wandeling van Zweeloo naar Nieuw-Amsterdam, de weg die Vincent ook aflegde. Maar daar blijft het niet bij. Er is nog heel veel mogelijk en in ontwikkeling.

Oes Eig'n Kraantien 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel