.

.

 

.

Vincent van Gogh, Zweeloo-activiteiten

Door de ogen van omstanders, voorbijgangers en deelnemers. Op 28 april was de Zweeler aftrap van het Van Goghjaar.

140 jaar geleden was Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe. Vanuit zijn logement in Nieuw-Amsterdam was de kunstschilder een dag in Zweeloo. Het was een verblijf dat grote indruk op hem heeft gemaakt, en hem heeft duidelijk gemaakt waar zijn roeping lag: schilderen. Van zijn verblijf in Drenthe zijn enkele schilderijen, wat pentekeningen én vele brieven bewaard gebleven. Uit die brieven is te destilleren wat een indruk ons gebied op hem heeft gemaakt. Hij schildert daar in woorden.

Klankkunstenaars tonen kunsten op brink in Zweeloo
Het zijn die woorden geweest waarop de klankkunstenaars Ansgar Silies (uit Duitsland) en Remco de Kluizenaar (uit Nederland) zich hebben gericht bij het maken van hun klankkunstwerk. Deze kleurtonen hebben hen geïnspireerd tot klanktonen. Te horen via het klankkunstwerk op de Brink in Zweeloo.

“Al spelend hebben we ons ontwikkeld”
Als voorbijganger zou je je kunnen afvragen: “Wasdánou?” De kunstenaars leggen het graag uit: “Hoe we ons hebben laten inspireren door Van Gogh, dat vertelden we al. Wij zijn als klankkunstenaars autodidact, in onze tijd was daarvoor nog geen opleiding. Je zou kunnen zeggen: ‘al spelend hebben we ons ontwikkeld’, en zo ontwikkelden we ook dit klankkunstwerk.
Wat je hier op de Brink ziet hangen, zijn trommels die middels een snaar met elkaar zijn verbonden. Een elektrische impuls gaat naar een luidspreker, die echter geen membraam heeft. Maar via de snaar gaat het geluid naar het trommelvel. En daar ontstaat een, zoals wij het noemen, subtiele geluidservaring.”

Bijzonder kunstwerk
Het is een bijzonder kunstwerk dat nog niet eerder hier is getoond. En dat niet alleen tijdens “Vincents Pad” het afgelopen weekend was te beluisteren, maar tot en met 2 juli elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Informatie over de klankkunstenaars: www.ansgarsilies.de en www.remcodekluizenaar.nl
Voor meer en de meest recente informatie: www.kunstenaarsdorpzweeloo.nl of scan de QR-code.
Op de vragen-met-een-knipoog of er een hinderwetvergunning is aangevraagd, hoe de buren reageerden en of honden wel tegen het geluid zullen kunnen, komen afdoende antwoorden:
Ja, de vergunning is er. En er is met de aanwonenden tot tevredenheid stemmend overleg geweest. En hoe honden zullen reageren, dat kun je zelf uitproberen.

Het bijzondere klankkunstwerk op de Brink in Zweeloo.

Belangstellenden namen afgelopen weekend bij de opening van het Van Gogh-jaar ook een kijkje bij "Het Bleekveld" in Zweeloo.

Een fraaie reconstructie zoals dat door kunstenaar Max Liebermann is geschilderd. De lakens zijn bedrukt met de kleurrijke bewoordingen waarin Vincent van Gogh zijn indrukken van dit dorp heeft weergegeven (Foto: Jansje Brands)

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel