.

.

 

.

'Op de fiets met Van Gogh' staat op de internationale fietskaart

‘Super trots’ na uitverkiezing ‘Beste Fietsroute van Europa van het jaar 2024’

Ze glimmen van trots, bestuur en vrijwilligers van Kunstenaarsdorp Zweeloo. Het is een dag nadat de fietsroute 'Op de fiets met Van Gogh' tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht uit vijf genomineerde Europese fietsroutes is verkozen tot 'Beste Fietsroute van Europa 2024'. "De nominatie was al een eer, laat staan de daadwerkelijke uitverkiezing", kijkt secretaris Mientje Harmsen van Kunstenaarsdorp Zweeloo terug. "Het is een felicitatie waard aan het adres van onze vrijwilligers. Maar ook alle andere vrijwilligers en niet te vergeten Elizabeth Stoits van Marketing Drenthe. Heel mooi dit mee te maken!"
Ze is dan ook "super trots’’ op de internationale erkenning en waardering. De route 'Op de fiets met Van Gogh’ koerst voor een belangrijk deel door Zweeloo en omgeving. “We staan op de internationale kaart en dit geeft het toerisme in Zuidoost-Drenthe een enorme boost”, aldus Mientje.

Fietsroute van het jaar
De Fietsroute van het jaar is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes wil stimuleren. Elk jaar testen de juryleden een aantal veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes en waarderen deze aan de hand van criteria zoals bewegwijzering, voorzieningen voor fietsers en verkeersvrije paden. De Drentse routes scoorden hoog op alle criteria, maar vooral de doorkijkpanelen sprongen in het oog. Met de doorkijkpanelen kijk je door de ogen van Van Gogh naar het landschap waar Vincent zijn inspiratie uit haalde.

Dit jaar waren er vijf Europese routes in de race. Naast de Nederlandse fietsroute Van Gogh Drenthe, waren er vier routes genomineerd: de Cykelleden Skåne (Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk), Unionsleden (Zweden en Noorwegen) en La Vélobuissonnière (Frankrijk). Allemaal routes tussen de 52 en 600 kilometer lang en geschikt voor de meerdaagse fietser die van flink doortrappen houdt. 

Op de fiets met Van Gogh
Vorig jaar maart zijn de fietsroutes ‘Op de fiets met Van Gogh’ gelanceerd en afgelopen jaar hebben meer dan 4000 mensen de route gefietst. De route is ontwikkeld door Shary in opdracht van Van Gogh Drenthe. Samen met Kunstenaarsdorp Zweeloo en andere lokale partners uit de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen zijn drie routes van elk 50 km ontwikkeld. De bewegwijzerde routes kunnen ook als één route van 150 km gefietst worden.

Tijdens de fietstochten komt de fietser langs veel plekken in Drenthe waar Vincent van Gogh in 1883 ook zijn sporen achterliet. Een uitgebreide routegids van 160 pagina’s en doorkijkpanelen langs de route geven meer informatie over de tijd van Van Gogh in Drenthe. De gids is voor € 9,95 te koop bij Kunstenaarsherberg Zweeloo en de Tourist info’s in Drenthe. Online is de gids te koop via o.a. Op de fiets met Van Gogh – Shary.

Samenwerking
De fietsroutes ‘Op de fiets met Van Gogh’ zijn gemaakt in opdracht van Van Gogh Drenthe waarin de provincie Drenthe, gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, Recreatieschap Drenthe, Drents Museum en Marketing Drenthe met elkaar samenwerkten. Bureau Shary stelde de routes samen met input van lokale werkgroepen in de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen en het Van Gogh Huis Drenthe, Kunstenaarsdorp Zweeloo en het Drents Archief.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel