.

.

 

.

Schaapskudde Benneveld opgericht

De drie Bennevelders,Wibbina van Ginkel,Marco Borkes en Gijsbert Six, werken al een aantal jaren samen met hun fokkerij van Drents Heideschapen. Begin dit jaar hebben zij zich verenigd onder de naam

'Schaapskudde Benneveld'. De kudde bestaat op dit moment uit 50 schapen en 2 Nederlandse Landgeiten.In het komende voorjaar verwachten wij ongeveer 35 lammeren.

Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van het vasteland van West-Europa. Dit schaap kom tal duizenden jaren voor in ons landen is onlosmakelijk verbonden aan de provincie Drenthe.

Wij tonen het bestaansrecht van het Drents Heideschaap aan door de vele aspecten van het ras te laten zien: de mooie schapen zelf,de schapen als terreinbeheerder,de toepassingen van de wo len de kwaliteiten van het vlees.

 

De schapen van de Schaaps kudde Benneveld grazen in huis weiden en kleine natuurterreinen in en om de dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo. Hiermee draagt de schaapskudde bij aan het behoud van een waardevol cultuur-historisch erfgoed en verlevendiging van het landschap. De schapen zorgen voor een natuurlijk beheer van de terreinen en maken deel uit van een locale voedselketen.Het vlees wordt afgezet aan afnemers uitde buurt.

 

Wij willen bereiken dat de mensen uit de omgeving de kudde waarderen en zich nauw verbonden  voelen bij de schaapskudde zodat zij de schaapskudde beschouwen als een gezamenlijk project. De schaapskudde draagt bij aan de saamhorigheid.Wij betrekkende eigenarenvan de terreinen waar gegraasd wordt bij het verzorgen van de schapen.Deze manier van werken past goed inde traditie van schapen houden zoals die in de Drentse zanddorpen van oudsher plaats vond. Iedere boer had zelf een aantal schapen,die voor eengroot deelgezamenlijk beheerd werd.

 

In een tijd waarin vele landbouwhuisdieren zoals varkens, kippen en koeien zich terug trekken achter gesloten staldeuren willen wij onze dieren juist zichtbaar houden.Op diverse plaatsen kan men groepen van de schaapskudde tegenkomen:in de wisselende begrazingsterreinen,tijdens het verplaatsen en tijdens manifestaties zoals de lammetjesdag en het scheren.De schaapskudde wil als levend cultureelerfgoed in een eigentijdse vorm een wezenlijk onderdeel van de oude gemeente Zweeloo worden.Er is ook een indirect commercieel belang voor het toerisme.

 

Wij nodigen belangstellenden uit voor de eerste presentatie van de schaapskudde. Deze zal worden gehouden op vrijdag 1 maart 2013 tussen 20.00 en21.30 uur in Bistro Tante Sweel, Hoofdstraat 15 te Zweeloo.Vele interessante aspecten van het Drents Heideschaap komen aan bod:het ras en zijn historie, fokkerijen verzorging, begrazing, de wol en het vlees.

De nieuwe schaaps kudde zoekt donateurs en vrijwilligers die af en toe willen helpen met het verzorgen of het omweiden van de schapen.

Meer informatie?

 

  •  Kijk op onze website:www.schaapskudde.benneveld.eu
  •  Bel of mail Gijsbert Six, 0591-372696 /06-24255303, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel