.

.

 

.

Mijn liefde voor Sweelpop zit diep

'Als 12-jarig jochie stond ik op de parkeerplaats van Sportpark ’t Alterbarg op een afstandje te kijken naar een geweldig schouwspel. Met veel geweld knalde de muziek van Herman Brood & His Wild Romance de open lucht van Zweeloo in. Ik klom op de sterke schouders van mijn oom Jan en zag, over de jute kleden heen, een glimp van een vrolijke mensenmassa. Feestende jongeren die genoten van muziek, bier en elkaar. Dit was de eerste Sweelpop ooit, dit was Rock ’n Roll!

Qua omvang was Sweelpop destijds natuurlijk niet zo groot als nu, maar voor mij was dit toch wel het meest stoere dat ik ooit had gezien. Ik was op slag verliefd: 'Mam, mag ik hier ook naar toe?' Twee jaar later stond ik vooraan bij het podium geamuseerd te kijken naar het bijzondere hoofd van Mark Foggo en de vreemde capriolen van opnieuw Herman Brood.

Het was indrukwekkend, maar minstens zo indrukwekkend vond ik de organisatie en de stoere jongens en meiden van de Werkgroep Jongerendag. Vanaf dat moment wist ik het zeker: 'ik wil bij de WJD, ik wil bij Sweelpop!'

 

Meer dan 15 jaar heb ik mijn steentje bijgedragen aan Sweelpop en ik heb 10 jaar in het WJD-bestuur gezeten. In die jaren heb ik geweldige hoogtepunten meegemaakt zoals het concert van de Golden Earring in onze ‘voortuin’ aan de voet van de 100-jarige Jantina Hellingmolen en het spectaculaire festival in 1996 met onder anderen Guus Meeuwis, Van Dik Hout, Ten Sharp, SKIK en de Party Animals.

Natuurlijk heb ik ook dieptepunten meegemaakt zoals de financiële problemen eind jaren tachtig en de laagste opkomst ooit; amper 125 betalende bezoekers zagen het optreden van I’ve got the Bullets in 1989. We kwamen er door wilskracht, creativiteit en de hulp van de Sweeler bevolking altijd weer bovenop. Ook de laatste jaren heeft Sweelpop te maken met flink wat tegenwind en ik moet eerlijk bekennen dat het op sommige momenten ook verleidelijk is om als ‘oude garde’ met de wind mee te blazen en kritiek te leveren. Natuurlijk moeten de jongens en meiden van de WJD op die momenten maar even wat harder en zwaarder trappen en hun wilskracht en creativiteit tonen. Maar als Sweeler is het onze taak om daar waar mogelijk de wind wat te breken en een helpende hand toe te steken. Op 2 april van dit jaar hebben we tijdens Steen Goede Vrijdag gezien hoe goed we dat met elkaar kunnen.

Mijn liefde voor Sweelpop zit diep. Ook nu krijg ik nog elk jaar dat speciale euforische gevoel als ik vanaf mijn huis naar ‘t Alterbarg loop. In de verte is de muziek van Sweelpop al te horen. Langs de ijsbaan staat een grote rij geparkeerde auto’s en vanuit alle hoeken van de nieuwbouw wordt de tocht naar het sportpark ingezet. Op het ritme van de drums loopt een steeds grotere colonne richting het Sweelpopterrein. Op dat moment ben ik trots… trots op Sweelpop, trots op Sweel.

In al die jaren heb ik Sweelpop ook nog maar 1 keer gemist (wij zaten vorig jaar tijdens Sweelpop 2009 in China om onze zoon Zhi-Long op te halen). Niet naar Sweelpop gaan is voor mij ook geen optie. Wat er ook komt en wat het kaartje ook kost: ik ga! Persoonlijk kan ik me ook niet voorstellen dat er Sweelers zijn die hier anders over denken, want Sweelpop hoort bij Zweeloo. De WJD zorgt er natuurlijk voor dat we elk jaar de gang naar het sportpark weer kunnen maken maar Sweelpop is van ons allemaal. Het is daarom ook onze verantwoordelijkheid dat Sweelpop blijft bestaan. Jans Oldengarm zei het heel treffend: “Zweeloo zonder Sweelpop is als een zomer zonder zon”. We gaan het daarom ook niet meemaken dat het doek voor Sweelpop gaat vallen. Samen kunnen we er voor zorgen dat de wind gaat draaien. Te beginnen vanaf Sweelpop 2010! Het programma is super en 24,- euro voor een kaartje is echt een koopje. Sweelpop blijft tot in lengte van dagen bestaan en dat moet ook want ik wil samen met mijn zoon naar Sweelpop 2022 en de glinstering in zijn ogen zien als hij tegen mij zegt: 'Pap, ik wil bij de WJD, ik wil bij Sweelpop!' (tekst: Olfred Nijenbanning)

Bijschrift foto: Olfred Nijenbanning (40) uit Aalden heeft vrijwel geen editie van Sweelpop gemist. 'Elk jaar krijg ik dat speciale euforische gevoel als ik vanaf mijn huis naar ‘t Alterbarg loop. In de verte is de muziek van Sweelpop al te horen.' (Foto: Marjan Koopman)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel