.

.

 

.

Zuidenveld 2013

Het Zuidenveldfeest, de vanouds agrarische tentoonstelling in de 8 kernen van het Zuidenveld, vindt dit jaar plaats in Coevorden. In de loop der jaren is het feest veranderd, "ge-update", zodat het voor boeren én burgers, voor oud én jong aantrekkelijk is.

De Zuidenveldkrant is vorige week in de regio verspreid. Hierin is alle informatie te vinden over wat zal gaan gebeuren, te beginnen met de officiële opening op woensdag 12 juni tot en met de sluiting en overdracht van het stokje aan Emmen, op zondag de 16e.

In dit stukje wordt wat verteld over de "achtkamp", een strijd tussen de acht Zuidenveldkernen, op tal van terreinen, zoals de keuringen van het vee, de paarden, de tuinen, de bogen, en de praalwagens. Punten worden gegeven en punten zijn te verkrijgen...... Het systeem is echt iets voor de ingewijden.... En dat zijn in de Zuidenveldkern Zweeloo Elke Heidemans, Joop Timmer en Marjan Kregel. Doel is, uiteraard, de eerste plaats, waarvoor een trofee beschikbaar is. Enige jaren geleden won Zweeloo de wisseltrofee vaak genoeg om hem permanent in bezit te krijgen. Hij is te zien op het grasveld bij handweverij Veldmann.

 

Punten kunnen ook gescoord worden bij de beoordeling van de inbreng op de Culturele Avond en voor de praalwagen, die meerijdt in de optocht. Alle 8 kernen doen hieraan mee, en men krijgt vooraf een thema, een opdracht. Dit jaar bedacht de plaatselijke commissie Coevorden dat elke kern een land moest uitbeelden, en daaraan werden ook nog wat voorwaarden verbonden. Zweeloo kreeg Oostenrijk toebedeeld, met als extra opdracht de edelweiss en de boerenzwaluw daarbij tot hun recht te laten komen.

 

Cultureel gezien moet dit vertoond worden middels toneel, zang en dans. Bovendien was een voorwaarde dat jongeren tussen 10 en 18 jaar mee moeten doen. U kunt zich voorstellen hoe men met elkaar heeft zitten brainstormen. Niet alleen de genoemde mensen, want er zijn gelukkig nog steeds inwoners die zich willen inzetten om dit gebeuren tot een goed einde te brengen. Met veel plezier is een stuk in elkaar gezet, in het Drents (geen voorwaarde overigens), met zang, en dans, en met een luguber, maar toch uiteindelijk happy end.

 

Als onderdeel voor de optocht is een groep bezig met het maken van een praalwagen. Op 7 juni waren de bergcontouren al goed zichtbaar, in de schuur van Riekus Ruinemans, en stond de edelweiss op punt van uitkomen. De zwaluwen, zo werd verteld, zullen ook een plek krijgen op de wagen. En zo wordt ook hier aan de aangeleverde voorwaarden voldaan. Mooi dat ook hiervoor weer mensen zich inspannen.

 

Om het culturele resultaat te kunnen zien zult u zelf aanwezig moeten zijn in de feesttent in het Van Heutszpark in Coevorden, op woensdag 12 juni, vanaf 20.00 uur.

De praalwagen is natuurlijk te zien in de optocht, op donderdag 13 juni, vanaf 18.30 uur.

Maar het resultaat van bedenken, timmeren, verven en plakken mag ook bekeken worden op woensdagmiddag 12 juni, als de wagen uit de schuur van Ruinemans ( Kruisstraat 11) gereden wordt, voor de laatste puntjes op de i. Van harte welkom!

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel