.

.

 

.

Het was Uit De Kunst !

•  Zuidenveld Zweeloo: ‘Een driedaagse van veel sfeer en gezelligheid’

•  Inwoners Zweeler dorpen zetten kroon op fantastisch feest

 

 

De 99ste editie van de Zuidenveldtentoonstelling is er eentje voor de archieven. Zondagmiddag officieel afgesloten en de geschiedenis ingegaan, maar veel Zweeler liepen ook na de sluitingsceremonie nog feestend over het festivalterrein op de brink in Zweeloo. Dat was tekenend voor de uitbundige stemming tijdens deze - in alle opzichten - zeer geslaagde 99e editie!

Het perfect georganiseerd festijn zal nog lang in de herinnering blijven, want voor veel inwoners blijft het volop nagenieten. Het was een driedaagse van veel sfeer en gezelligheid. Alles klopte en dat is een compliment aan de Zweeler gemeenschap én het plaatselijk comité. 

Een schot in de roos van de organisatoren – chapeau - was de keuze voor het festivalterrein. Geen grote tent, maar een outdoorpodium op de brink in Zweeloo. Een sfeertje dat deed denken aan Folk Veur Volk en Sweelpop. Heel knus en gezellig, waar jong en oud zich thuis voelde. Voeg daar de prima programmering bij en het resultaat laat zich raden…genieten! Het thema Zweeloo Uit de Kunst werd letterlijk en figuurlijk vorm gegeven. De bogen, praalwagens en straat- en tuinversieringen waren uit de kunst. De noeste en creatieve arbeid kreeg veel waardering van de duizenden bezoekers.

Weergoden
En dan was er nog het mirakel van de zéér lokale fikse buien: Terwijl een hoosbui in Coevorden donderdagmiddag zelfs daken liet bezwijken, legden de vrijwilligers – luttele kilometers verderop - in Zweeloo zonder een druppel regen de laatste hand aan de versieringen en praalwagens. Alleen aan het begin van de optocht een bui, maar voor de rest waren de weergoden Zweeloo de afgelopen dagen zeer goed gezind. Ook dat was Uit de Kunst!

Het Zuidenveld al bijna honderd jaar traditie
Ook op het tentoonstellingsterrein aan het Eswegje was voor elk wat wils te beleven: keuringen, sport en kijkplezier! Vrijdag was traditiegetrouw de keuringsdag: pony's; paarden en rundvee. Zaterdag de dag van de paardensport. De nationale en regionale tuigpaardrijders gingen onder prima omstandigheden met elkaar de competitie aan. Ruiters en amazones met dressuur en springen op alle niveaus. Ook de polocrossvereniging Nederland was aanwezig en liet het publiek  kennismaken met deze speciale sport. (vervolg pagina 3)

Schotse keurmeester bezoekt Zuidenveld Zweeloo
Dat was nog lang niet alles: tussen de tuigpaarden en ruiters werden ook schapen van het Suffolkras aan een keuring onderworpen. De karakteristieke dieren -  zwarte kop en poten met een wit torso - stonden zaterdagmiddag keurig voor keurmeester Clare Ann Anderson op een rij, geflankeerd door hun begeleiders. De Schotse keurmeester was speciaal vanuit Schotland naar Zweeloo gereisd om de schapen te keuren. Dat gebeurde op initiatief van Joop Timmer. De 46-jarige Zweeler fokt zelf ook dit ras schapen en uiteraard voelde Timmer zich de afgelopen dagen - tussen paarden en schapen - op het Zuidenveldterrein als een vis in het water. ‘Dit is voor mij écht Het Zuidenveld: de dieren en de keuringen.''

FIFA? Ook dat is Het Zuidenveld
Een klein stukje verderop finishen de 150 deelnemers aan de Zwembad Zweeloo Triatlon Cross. Op het festivalterrein op de brink is niemand buiten adem van de inspanning, maar klinkt wel af en toe een kreet van vreugde, of frustratie. Ruim veertig jongeren nemen het onder een groot tentdoek tegen elkaar op in het computerspel FIFA. Op grote picknicktafels staan tien grote monitoren en gespannen volgen de jongeren elkaars verrichtingen op het digitale voetbalveld. Ook dat is Het Zuidenveld. Ondertussen wordt alles in gereedheid gebracht voor het avondprogramma : een spetterend optreden van Abba Fever en de Black Tie Monkey Squad

Zondag was het in alle opzichten een familiedag, In de ochtenduren eerst de gezamenlijke kerkdienst en ’s middags was het op het festivalterrein op de brink culinair en muzikaal smullen geblazen. Op het terrein aan het Eswegje kwamen alle ponyklassen in actie. Natuurlijk ook de menners met mooie combinaties in verschillende klassen, maar ook in verschillende leeftijden.

Zondagmiddag rond 17.00 uur werd het stokje door voorzitter Nathalie Matijsen van het plaatselijk comité – onder het toeziende oog van burgemeester Bert Bouwmeester - overgedragen aan Schoonebeek. Aan het oliedorp de eer om de honderdste jaargang van het evenement te organiseren. Een einde is nog lang niet in zicht, denken velen. ,,We geloven niet dat Het Zuidenveld ooit verdwijnt. Op het festivalterrein in  Zweeloo keken velen al wat verder in de toekomst: in 2027 prijkt het evenement in Zweeloo weer op de agenda.

Voorzitter Nathalie Matijsen was vooral trots op de Zweeler gemeenschap. ‘Ook voor ons als team was het een super geslaagd evenement. We hadden een vol en uitdagend programma, maar alles viel als een puzzel in elkaar Het was hard werken, maar het was het meer dan waard. Van jong tot oud heeft genoten, en de sfeer kon niet beter.  Ik hoop dat we nog lang kunnen nagenieten.’

Ballonvaart verplaatst naar 31 augustus
De 42 personen, die zaterdagavond mee zouden gaan met de luchtballonnen, hadden pech. Door teveel wind ging de ballonvaart helaas niet door.  Er is een alternatieve datum geprikt: zaterdag 31 augustus. Alle deelnemers krijgen persoonlijk bericht.

Bijschrift foto: Ook de jeugd haakte in op het thema Uit de Kunst! Op deze praalwagen werd dat mooi vertolkt...Kunst door de ogen van de kinderen uit Zweeloo. (Foto Hans Jansen)

 

Uitslagen optocht, versieringen en achtkamp

De uitslag van de optocht en diverse versieringen is als volgt:

Tuinen (onverlicht)

1. Fam. Schepers uit Oud-Aalden

2. Fam. Dobben, Molenwijk, Aalden

3. Fam. Efftink/Warmolts, Hoofdstraat, Zweeloo

 

Tuinen (verlicht)

1. Fam. Kuipers, Middendorpsstraat, Meppen

2. Fam. Schepers, Oud-Aalden

3. Dhr. E. Nijenbanning, Bremweg, Aalden

 

Bogen

1. Zweeloo

2. Aalden

3. Meppen

4. Benneveld

5. Wezup

 

Straatversiering

1. Paardelandsdrift/Wendakker/Tellingakker/Bosakker/Walakker

2. Jan Mensinghstraat/Marsstukken

3. Oostermaten/Wachthoorn/Marsstukken

4. Brinkmaten/gedeelte Wachthoorn

5. Kloosterdwarsweg

 

Optocht wagens

1. Meppen

2. Sweelpop

3. Zweeloo kinderwagen

4. Wezup

5. Loopgroep ‘Blik op kunst’

 

Optocht wagens kernen

1. Coevorden

2. Oosterhesselen

3. Odoorn

4. Dalen

5. Zweeloo

6. Schoonebeek

7. Sleen

8. Emmen

 

Uitslag achtkamp

1. Dalen 43 punten

2. Zweeloo 42 punten

3. Sleen 42 punten

 

@ Zweeloo en Sleen dus gelijk met 42 punten, maar omdat Sweel een eerste plaats behaalde bij de afzonderlijke onderdelen (Zweeloo Cross Traitlon), is de formatie uiteindelijk 2e geworden.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 16 juli 2019

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel