.

.

 

.

Zuidenveldkern Zweeloo scoort dikke voldoende

Zweeloo - De bevolking van Zweeloo heeft zich afgelopen week tijdens de Zuidenveldtentoonstelling uitstekend gemanifesteerd. Lovende reacties over de organisatie, maar ook over de talrijke creatieve uitingen die de inwoners van Zweeloo met straatversiering, erebogen en tijdens de optocht presenteerden. Zweeloo had er duidelijk werk van gemaakt en kreeg daar de terechte complimenten voor. Vrijdagavond werd de toon reeds gezet met een schitterende optocht, die door vele duizenden bezoekers vol bewondering werd bekeken. In totaal 23 praalwagens reden door de versierde straten van Aalden en Zweeloo. Op hetzelfde tijdstip waren er op het Zuidenveldplein talrijke muzikale acts te beluisteren en in de feesttent zorgde volkszanger Bouke voor een passend vervolg. Vrijdag en zaterdag konden de meeste wedstrijden en keuringen onder redelijk goede omstandigheden worden afgewerkt. Het pubiek kreeg een gevarieerd hippisch programma voorgeschoteld, met onder meer een nationaal concours hippique eenspannen en tweespannen en het Nederlands kampioenschap Tuigpaarden. Boer en buitenlui vonden elkaar op De Zuidenveldbrink. Dat is inmiddels een traditioneel onderdeel van de tentoonstelling. Er waren tal van informatieve stands ingericht, demonstraties en entertainment. Ook de Boer-Inn, een ontmoetingsplaats specifiek voor veehouders en akkerbouwers, kon op belangstelling rekenen. Kinderen van de basisscholen konden zaterdag tijdens de huisdierenkeuring hun lievelingsdier aan de keurmeester tonen. Er werd gelet op de conditie, de verzorging en de omgang met het dier. 'In de middaguren was er een optreden te beluisteren van zanggroep HEM uit Oosterhesselen. Zaterdagavond genoten ruim 1.400 popliefhebbers van een spetterende feestavond, waar De Corona’s, de ABBA Coverband ‘Waterloo – a tribute to Abba’ en Shaydie, Singer van DJ Elstak medewerking aan verleenden.

Zondag verkeerde Zweeloo geheel in Schotse sferen, al waren de elementen de organisatoren van Zuidenveld niet bepaald gunstig gezind. Pluvius gooide danig roet in het eten. Toch vonden alle programma-onderdelen doorgang. Eerst kon het publiek nog getuige zijn van het schapenscheren. In de ochtenduren vertrok de gezamenlijke kudde van de families Borkes en Six vanuit Benneveld over de Burg. Tonckenstraat naar Zweeloo. Omstreeks 11.00 uur liep de kudde onder de boog van Benneveld door. In het speciale schapenpalviljoen 'De Hof van Benneveld' op het Zuidenveldterrein werden de schapen volgens aloude traditie met een schaar van hun dikke vacht verlost. Een verademing voor de dieren, die nu fris de zomer in kunnen.

Stoere mannen en vrouwen streden op het Zuidenveldterrein tijdens het Open NK Highland Games onder slechte weersomstandigheden om de hoogste eer. In de regen en de modder werd er door de deelnemers fanatiek gestreden. Het publiek kon, vanuit de tent, onder meer steenstoten en hamerslingeren. Spectaculair was ook zeker ‘tossing the caber’: het zo ver mogelijk wegwerpen van een lange en zware telefoonpaal. In de pauzes van de Highland Games was er een rassendefilé van diverse Schotse paarden- en ponyrassen en koeien. Het publiek zocht onderdak in de feesttent en dat was don ook de enige dissonant. Op vrijdag en zaterdag konden de keuringen en de optocht onder droge omstandighenden worden afgewerkt

Secretaris Anita Klingenberg van het Plaatselijk Zuidenveldcomité kijkt met een heel tevreden gevoel terug op het Zuidenveldfeest. 'Donderdag, vrijdag en zaterdag een volle tent met in de dorpen veel sfeer en vertier. Zondag door de slechte weersomstandigheden hadden we helaas wat minder belangstelling, maar toch een gezellige afsluiting. De dorpen waren prachtig versierd. Ook over de kwaliteit en originaliteit van de optocht hebben we veel complimenten gekregen. De bezoekersaantallen in de feesttent geven een goed gevoel. Zaterdagavond 1.400 bezoekers in de tent en dat geeft aan dat we geen concurrentie hebben gehad van Retropop. We kunnen spreken van een groot succes. Zweeloo mag trots zijn op zichzelf', zo blikt Anita Klingenberg terug op het Zuidenveldfeest.

Het Zuidenveldfeest werd vorige week afgesloten met een boerenmaaltijd. Dat was niet alleen zeer smakelijk, maar ook uiterst geslaagd. Volgend jaar zal de Zuidenveldtentoonstelling in Schoonebeek worden georganiseerd. (Bron: Coevorden HuisAanHuis)

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel