.

.

 

.

Er gaat niets boven Zweeloo!

Zomergasten: Cees en Jolanda Verweij. Gebruik makend van de titel van het TV-programma “Zomergasten” zal OEK deze zomermaanden een serie artikelen wijden aan ... juist ... zomergasten.

Maar wel heel bijzondere: mensen die al sinds jaar en dag hun vakanties in Drenthe, en meer specifiek in onze regio doorbrengen. Wat bracht hen er toe hier naar toe te komen destijds? En waarom bleven zij komen?

Zomergasten aan het woord:
Een tafeltje met stoelen op het gras onder een parasol, voor de blokhut, een kop koffie en een scrabblebord……zie hier het ultieme begin van een vakantiedag van Cees en Jolanda Verweij.  Komend uit De Meern, bij Utrecht, ooit eens vakantie houdend in Odoorn en later, de Drenthe-roep volgend, de tent opgeslagen in Zweeloo, op camping De Knieplanden. “Dat is nu 28 jaar geleden,” rekent Jolanda uit, “want we hadden Bastin en Bobbie al en ik was zwanger van Tinka.”

“De camping was toen nog eigendom van de gemeente,” vertelt Cees, “en er kon veel wat tegenwoordig niet meer kan….. bijvoorbeeld door één van de gasten patat bakken in een grote pan vet in een soort wachthuisje. Dat hoef je tegenwoordig niet meer te bedenken. Wat toen ook kon was het kampvuur….. er waren kinderen die persé daarvoor naar De Knieplanden terug wilden een volgende vakantie. Wij, de gasten, regelden dat zelf. We waren zogezegd ons eigen animatieteam. Speciaal bij dat kampvuur was de grote boomstronk waarop een ieder die iets te zeggen had kon gaan staan. Om zich voor te stellen, om een sterk verhaal op te hangen, om een mop te vertellen….”

Gaandeweg ontstonden vriendschappen onder de vaste gasten. En met één ander stel werd op een gegeven moment besloten de tenten te vervangen door blokhutten. Om op die manier gedurende het hele jaar een plekje in Drenthe te hebben. Samen optrekkend in de vakantie, die voor het onderwijs-stel Verweij lekker lang was in de zomers, door de volwassenen, maar zeker ook door de kinderen. “Zij hebben nog steeds contact met elkaar, o.a. via een groeps-app,” vertelt Cees. En Jolanda vertelt over ‘vroeger’, bijvoorbeeld dat de kinderen, Twan was er in de tussentijd ook bijgekomen, in Zweeloo zwemlessen kregen en hun diploma’s haalden.

Cees is sinds enige tijd gepensioneerd, en hij maakt zich nu verdienstelijk door beheerder te zijn van het ‘verenigingsgebouw’ in De Meern. Hij springt op zijn praatstoel en vertelt enthousiast wat daar zo allemaal gebeurt. Teveel om in dit kader te noemen. “Het is haast een fulltime job,” aldus Cees, “maar dit jaar heb ik toch echt 3 weken vakantie genomen van dit vrijwilligerswerk.” Verder staan de gitaarlessen die hij geeft ook even in de zomerstand. Maar muziek blijft een belangrijk item, en Grolloo en Amen zijn graag bezochte plekken in dit kader.

“Wat we hier zo fijn vinden is dat het zo mooi is, zonder de drukte van de bekendere toeristenplaatsen,” zegt Jolanda, “we doen hier alles op de fiets, dat is echt genieten. We gaan ook wel eens ergens anders op vakantie, maar als we richting Zweeloo gaan en Zwolle voorbij zijn valt alles van ons af.” En dat wordt ook zo ervaren door kinderen en kleinkinderen, die regelmatig in het ‘gastenverblijf’ bij de blokhut verblijven: in de tent die speciaal voor dat doel opgezet is.
“Hoewel de camping is veranderd vergeleken bij de beginperiode (maar wij ook, hoor,….niet meer basic kamperen, maar ook TV en internet…..) kunnen we alleen maar zeggen:  Alle vergelijkingen met andere plekken vallen uit in het voordeel van Zweeloo.”

Bijschrift foto: Cees en Jolanda Verweij uit het Utrechtse De Meern zijn verknocht aan hun vaste vakantiestekje op De Knieplanden. ‘Als we Zwolle voorbij zijn en richting Zweeloo koersen dan valt alles van ons af….!’ (Foto: Anke Kamman)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 augustus 2016

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel