.

.

 

.

Zomergasten

Amsterdams echtpaar al meer dan zeventig jaar verknocht aan Drenthe. Gebruik makend van de titel van het TV-programma “Zomergasten” zal OEK deze zomermaanden een serie artikelen wijden aan ... juist ...  zomergasten.

Maar wel heel bijzondere: mensen die al sinds jaar en dag hun vakanties in Drenthe, en meer specifiek in onze regio doorbrengen. Wat bracht hen er toe hier naar toe te komen destijds? En waarom bleven zij komen?

Zomergasten aan het woord:
“WIe bent in hoes!”Als dat het mailantwoord is op de vraag of OEK langs kan komen, dan mag je wel zeggen dat er verdrentsingheeft plaatsgevonden. Tja, dat krijg je, als je Drenthe al zo lang kent, er de zomermaanden doorbrengt en bovendien her en der contacten onderhoudt in de dorpen. Dan ben je meer dan ‘een vakantieganger’.

Bovenstaande slaat op Rinus en Nel Wessels, uit Amsterdam. Zij zaten op hun praatstoel in hun gezellige stacaravan op Het Witte Zand in Meppen. Rinus vertelt dat zijn liefde voor Drenthe is ontstaan in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Als stadse bleekneuzen werden de vier kinderen uit het Amsterdamse gezin ondergebracht in Tynaarlo. Hij kwam met een broer bij de molenaar. “En daar ben ik bevrijd, door de Fransen parachutisten.”

Toen hij, inmiddels getrouwd met Nel, na kampeervakanties op de fiets in de buurt de actieradius wat ging uitbreiden, reden ze rond door Nederland. En Drenthe had hem meteen weer in haar macht, waarop Nel prompt volgde. Er werd gekampeerd op diverse kampeerterreinen in Drenthe. Toen ze de familie Ties ontmoetten, wezen zij hen op de mogelijkheid in Wezup te caravan neer te zetten. Zo gebeurde, en na twee plekken daar kwam ‘t Witte Zand in beeld. Dat werd de nieuwe stek. En ook de kinderen streken daar neer. “Het is hier mooi en rustig en de dienstverlening zowel op de camping als waar je ook maar komt, is prima.”

De geboren en getogen Amsterdammers staan open voor contacten, zowel in hun woonplaats, door bijvoorbeeld het korfbal, als middels het ‘Nederlandstalige Amateur Net’, radiozendamateurs, waar Rinus bekend was onder PA3EQG. En in hun vakantiewoonplaats is Rinus regelmatig te vinden in de beide kerken. “Ik ben gelovig, niet kerks, maar Bach, de grote Bach wiens Weinachtsoratorium ik al vele jaren zing, en vele andere stukken, bracht me in de kerk.” En in Zweeloo zong Rinus mee met het Hervormde Kerkkoor, terwijl hij in Aalden van de toenmalige koster de sleutel kon krijgen om lekker in zijn eentje doordeweeks op het orgel te mogen spelen. “En nu kerk ik op zondagochtenden nu eens hier en dan eens daar. En altijd tref ik daar vriendelijke bekenden.”

Korfbal speelde en speelt een grote rol in hun leven. Rinus was tot op hoog niveau scheidsrechter. Hij legde ook contacten met SDO in Schoonoord, waardoor SDO bijvoorbeeld eens actief was op een Pinkstertoernooi in Amsterdam. Nel verrichtte op allerlei gebieden hand- en spandiensten en nu is zij nog degene die duizenden medailles ‘bekleed’, voor de kampioensteams. Ook in Meppen op de camping werkt zij daaraan. De kantine van de club was dan ook het zaaltje waar zij in juli het feest vierden ter ere van hun 60-jarig huwelijk. OEK feliciteert hen alsnog, en wenst hen nog mooie jaren toe in onze regio.

Bijschrift foto: Rinus en Nel Wessels zijn geboren en getogen Amsterdammers, maar hebben ook de provincie Drenthe in hun hart gesloten.  Op camping ‘t Witte Zand in Meppen genieten ze al jarenlang met volle teugen. ‘Het is hier zó mooi en rustig.’ (Foto: Anke Kamman)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 augustus 2016

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel