.

.

 

.

Zomergasten

Gebruik makend van de titel van het TV-programma “Zomergasten” zal OEK deze zomermaanden een serie artikelen wijden aan……….. juist……… zomergasten. Maar wel heel bijzondere: mensen die al sinds jaar en dag hun vakanties in Drenthe, en meer specifiek in onze regio doorbrengen. Wat bracht hen er toe hier naar toe te komen destijds? En waarom bleven zij komen? Zomergasten aan het woord:

Rens en Corry vermaken zich uitmuntend op ‘Het Kuierpad’

Hoe je als vissersfamilie uit Den Oever, van de Waddenzee, op het zand in Wezuperbrug terecht komt, dat is de aanzet tot dit zomergastenverhaal.

Als Noordzeevisser hoorde Rens Scheerstra van een zéér kritische collega lovende verhalen over camping Het Kuierpadtien in Wezuperbrug. Dat moest dus wel goed zijn. Hij besloot een Pinksterweekend te organiseren voor de hele bemanning. En dat was een succes, mede door de camping, toen nog in handen van de familie Schuiling. Rens en zijn vrouw Corry besloten om daar de zomervakantie door brengen, in een toercaravan. Met de kinderen, die het er ook heerlijk vonden. Die kregen er vrienden, die ze jaarlijks weer troffen en met wie het eerst heerlijk spelen was, o.a. bij het zandmeertje waaromheen de camping toen was gesitueerd, en later werd de disco een belangrijke vrijetijdsbesteding. "De camping zorgde direct en indirect voor uiteindelijke bestemmingen van de zonen door het hele land," leggen Rens en Corry uit.

Dit alles begon 39 jaar geleden. "Niet te geloven, dat we al weer zoveel jaren hier komen," zegt Rens. "Eerst alleen in de vakanties, maar nadat Rens werd afgekeurd voor zijn werk kregen we hier een jaar- en later een seizoensplaats," vult Corry aan. Tijdens het gezellige gesprek op de veranda van de stacaravan, vertelt Rens honderduit over zijn werk als visser, maar ook over de reden dat hij daarmee moest stoppen. Hij heeft RP, een ziekte aan het netvlies van de ogen, waardoor er kokervisie ontstaat en uiteindelijk blindheid. "Een operatie in een gespecialiseerde kliniek in Cuba heeft het proces wel vertraagd, maar niet gestopt," vertelt Rens. "Dit heeft er mede toe geleid dat wij hier zijn gebleven," zegt Corry, "alles is hier bekend en vertrouwd."

Waarmee we aan het vervolg van dit zomergastenverhaal zijn aangekomen, op inmiddels ‘Het Kuierpad’. Na zijn afkeuring heeft Rens eerst de kleurpotloden ter hand genomen, en daarna verf en kwasten. Ondanks de kokervisie van toen redde Rens zich goed daarmee: "Ik kon vroeger denk ik ook wel aardig tekenen, want ik mocht vaak de klassen rond om mijn tekening te laten zien," herinnert hij zich. In de caravan worden enkele zeer bijzondere tekeningen en schilderijen getoond!

Rens en Corry vermaken zich uitmuntend op de camping. Ze trekken er op uit op de tandem, met elektrische ondersteuning. "Mijn armen zijn niet meer zo sterk als vroeger," zegt Corry, "maar Rens voelt feilloos aan als we moeten stoppen en hij zet zijn sterke benen dan wel op de grond." Goede samenwerking dus. Een rondje rond de inmiddels sterk uitgebreide camping lukt ook, met behulp van zijn stok ("Ik heb via VISIO lessen gehad voor het stoklopen"). Uitstapjes hier en daar, ook met de trein, plus stok, plus rollator voor Corrie, het lukt allemaal ("Je moet eens weten hoeveel behulpzame mensen er zijn"). Lekker bij de caravan het campinggebeuren bekijkend en meemakend. Het internet is voor Rens onontbeerlijk. "Wat heb ik geluk dat ik in déze tijd blind ben: via internet 'lees' ik gesproken boeken en kranten evenals e-mails, en niet te vergeten de muziek."

Rens en Corry, mensen die niet gebukt gaan onder beperkingen, maar genieten van wat het leven wél te bieden heeft. "We zitten niet achter de geraniums, maar bij de Pietje Puk (Oevers voor Vlijtig Liesje). En wat een heerlijkheid, om bij de relaxte Drenten te mogen verblijven en tussen de blije  vakantiegangers. ‘We zijn er weer' denken we, als bij onze aankomst 'plop' de eenden, die onze vaste visite vormen, uit de lucht komen vallen."

Bijschrift foto: Rens en Corry Scheerstra genieten al veertig jaar met volle teugen van het vakantieverblijf op Het Kuierpad in Wezuperburg. (Foto: Anke Kamman)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 6 september 2016

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel