.

.

 

.

Nazomergasten

Gebruik makend van de titel van het TV-programma “Zomergasten” publiceerde OEK de afgelopen zomermaanden een serie over…… zomergasten. Maar wel heel bijzondere: mensen die al sinds jaar en dag hun vakanties in Drenthe, en meer specifiek in onze regio doorbrengen.

Onze verslaggeefster ging met hen in gesprek en was geïnteresseerd naar hun verhaal. Wat bracht hen naar Zweeloo en waarom bleven zij komen? Vandaag het voorlopig laatste verhaal in de serie (Na)Zomergasten: Rotterdams echtpaar al vijftig jaar vaste klant in Wezup: Jelle en Ali opgenomen in Hegen-familie.

Aan tafel met Jelle Jan en Ali Wieringa, in hotel-café-restaurant Hegen in Wezup. Aan de stamtafel, rond de klok van 13.00 uur, aan de ‘klapboterham’. Een woord dat Wim Hegen van hen heeft geleerd: een makkelijke dubbele boterham, voor de lunch. Net doen of je thuis bent. Want ‘thuis’, dat voelt het Rotterdams echtpaar zich in Wezup. En dat al sinds…….1967. Volgend jaar, bij leven en welzijn, een gouden jubileum: 50 jaren!

Een gesprek met de vieve tachtigers gaat als vanzelf. Ze hebben zoveel te vertellen. Te beginnen dan maar bij het begin. Jelle: “In 1967 reden we met de ouders van Ali voor een vakantie door Nederland. We waren eerst in Friesland en gingen toen op weg naar Emmen. Het beoogde hotel kon ons niet herbergen. We hadden onderweg, want we namen altijd binnenwegen, hotel Hegen in Wezup gezien. Daar dus naar toe. Eerst de gebruikelijke ‘voor-inspectie’: koffie en toilet. Alles prima in orde en we besloten te blijven. Waarmee we eigenlijk zo te zeggen in de Hegen-familie werden opgenomen.”

Wim heeft meteen een aanvulling met zijn herinnering aan dat eerste bezoek: “Als op dat moment vierjarige liep ik nog wel eens voor de voeten in het hotel, en toen Jelle en Ali vroegen of ik met hen mee mocht voor een toertje, was dat een mooie oplossing voor mijn moeder.” De herinnering krijgt een plaatje door het schetsen van het beeld van kleine Wim in de 2CV (Lelijke Eend), achterin, maar staand achter de stang die de voorstoelen met elkaar verbond.

De Wieringa’s, woonachtig in de streek Blaaksedijk, in Heinenoord bij Rotterdam, komen de daaropvolgende jaren met de (schoon)ouders elk jaar weer hier genieten, zoals op de bijgevoegde historische foto te zien is.

Al pratend komen de herinneringen weer boven. Aan de uitstapjes die ze maakten. Aan de boerderij, die toen nog bij het hotel werd gerund. Aan de klusjes, die verricht werden: “Ik nam soms gereedschap mee om een mankementje dat ik geconstateerd had te repareren,” aldus Jelle. “En de vrouwen werkten de was weg en verrichtten wat verstelwerk, waaraan moeder Hegen in al de hotel- en cafédrukte niet toe kwam,” vult Ali aan. Na het overlijden van de (schoon)ouders kwamen er wat jaren met buitenlandse vakanties, maar sinds 1992 is Hotel Hegen weer helemaal hét vakantie-thuis van de familie. “Was het druk in het hotel, dan mochten wij in de huiskamer, en keken daar TV.”

Dat de Wieringa’s zich zeer verbonden voelen met de familie Hegen bleek wel na de grote brand, die het hotel een aantal jaren geleden in de as legde. In no time waren zij present bij moeder Hegen om hun medeleven te tonen. Niet onvermeld mag blijven dat er tijdens een bezoek altijd gewinkeld wordt bij Ballast, ook zo’n zaak waaraan Jelle en Ali hun hart hebben verpand.

Bijschrift foto:Op de foto van nú is het boek ’259 x Drenthe’ te zien. Alle plaatsen in onze provincie. Leuk om te lezen. Maar voor het Rotterdams echtpaar Jelle en Ali Wieringa is er maar éénvan belang: Wezup! “Doe ons maar een áántal exemplaren van OEK waarin dit stukje komt,” zeggen ze, “eentje voor onszelf, en een paar om reclame bij ons in de buurt te maken!” (Foto: Anke Kamman)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 september 2016

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel