De beheersstichting ‘t Alterbarg moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Epke Wiersma legt deze zomer na tien jaar voorzitterschap zijn functie neer. Door zijn benoeming als raadslid van de gemeente Coevorden zijn beide functies niet meer te combineren. Vanaf 2000 hanteerde Wiersma met verve de voorzittershamer. Het profiel van de nieuwe voorzitter? Een man of vrouw, die net als Epke Wiersma betrokken is bij de dorpen en bij de sporten, een helder verstand heeft en zowel de kleuren zwart & geel als rood & wit een warm hart toedraagt.
“Het zou mooi zijn dat ook eens een vrouw de leiding gaat nemen. Mannen of vrouwen die geïnteresseerd zijn kunnen mij benaderen. We hebben een collegiaal bestuur en wordt heel goed samengewerkt. Mensen die belangstelling hebben voor de functie van voorzitter kunnen contact met mij opnemen”, zegt Wiersma.
De inwoner van Zweeloo heeft in de voorbije tien jaar voor de stichting uitstekend werk verricht. Met name roerde Wiersma zich flink in de discussie rondom de harmonisering van de buitensporttarieven. Als voorzitter heeft hij zich de laatste tijd zeer sterk gemaakt voor de continuering van de bestaande contracten met de gemeente Coevorden. Dat ging echter niet zonder slag of stoot.
Hoe zijn de gesprekken verlopen en wat was het verschil in interpretatie tussen de gemeente Coevorden en Beheersstichting Alterbarg? “De gemeente stond plotsklaps voor om de jaarlijkse bijdrage in lijn te brengen met de andere sporters van (voetbal)buitensporten van andere (gemeentelijke) sportaccommodaties. Dat zou voor onze verenigingen kunnen betekenen dat de contributie flink omhoog gaat evenals de bijdrage aan de stichting beheer, zodat de jaarlijkse afgesproken gemeentelijke bijdrage vermindert kan worden. Hier hebben we waarschijnlijk succesvol tegen geprotesteerd en gewezen op het feit dat vrijwilligers de kosten beperken voor de gemeente en niet andersom! Een kille bezuiniging dus, welke we ons niet hebben laten aanleunen, zeker niet met het oog op contractuele verplichtingen over en weer.
Hoe ziet de nieuwe overeenkomst er op papier uit? “De overeenkomst is in 1997 gesloten voor twee keer twaalf jaar, dus met een verlengingsmoment op 1-1-09. In december 2008 zegde de gemeente toe dit via de notaris te laten regelen. Tot op dit moment echter staat het nog steeds niet op papier en we hebben nu van de gemeente geëist dat er vóór 1 mei a.s. duidelijkheid moet komen. Blijft de gemeente in gebreke dan zullen we bestuursrechtelijke stappen overwegen.”
Merken de gebruikers (ZBC en Sp. Zweeloo) op termijn nog iets van de discussie c.q. gevolgen van de harmonisatie van de buitensport-tarieven? “Dat kan niet eerder zijn dan na die (totaal) 24 jaar, dus per 1-1-2021. Maar valt de hemel eerder naar beneden dan hebben we allemaal een blauwe hoed. Met andere woorden: bezuinigingen komen eraan en in hoeverre wij daar buiten blijven valt nog niet te voorzien.”
Jij bent pas geleden geïnstalleerd als raadslid voor het CDA. Daar zal ongetwijfeld nog verder gediscussieerd worden over de tarieven. Hoe gaan jullie die beraadslaging in? “Het standpunt van het CDA is dat het bedrijven van sport en het verrichten van lichamelijke inspanning gezond voor lijf en leden is. Dit moet dus bereikbaar blijven voor een ieder. Sterker nog : er lopen programma’s waarbij mensen worden uitgedaagd meer te sporten en te bewegen. Het CDA zal het maatschappelijk middenveld steunen; zeker ook omdat daar sprake is van inzet van vele vrijwilligers die gemeenschapszin en naobuurschap stimuleren. De leefbaarheid in dorpen wordt erdoor versterkt. Wel is het zo dat we ook “niets hebben aan een artikel 12 gemeente” dus redelijkheid betrachten, maar afspraken nakomen.”
Hoe marcheren de zaken op ‘t Alterbarg op dit moment? Zijn er nog wensen of zorgen? “De zelfstandige beheersstichting functioneert nu bijna dertien jaar en we kunnen rustig stellen dat de zaken er goed voorstaan. We hebben een goed bestuur, evenwichtig verdeeld over de beide verenigingen en met veel deskundigheid op de gebieden welke we binnen de stichting nodig hebben. Zorgen hebben we over de kwetsbaarheid van ons installatie systeem betreffende de verzorging van warm water en verwarming. Legionella bestrijding brengt veel technisch vernuft met zich mee, welke blijkbaar niet opgewassen is tegen bijvoorbeeld veel kalk in het leidingwater. Dit vraagt voortdurend aandacht en geeft soms irritatie bij gebruikers.”
“Verder heeft het bestuur zorgen over de verharding en de onverschilligheid waarmee gebruikers van ons schitterde complex omgaan met “andermans spullen”. Het is helaas regelmatig zo dat we te maken hebben met vernielingen en vervuiling. Het is onbegrijpelijk dat de junioren dit doen en ze begrijpen niet dat ze hun eigen vereniging hiermee “te pakken hebben”.
“Ik heb grote bewondering voor bestuursleden en vrijwilligers die keer op keer het geduld hebben bij het ‘accepteren’ van dit soort vernielingen en er weer het beste van proberen te maken. De (over het algemeen) jongeren zou ik vriendelijk willen verzoeken dit soort ongein achterwege te laten. En als je erop aangesproken wordt je sportief bent en respect toont voor deze vrijwilliger en niet een grote bek als antwoord klaar hebt. Je gooit je eigen glazen vaak in.”
De populariteit van kunstgrasvelden stijgt naar grote hoogte. Zit deze luxe er op termijn ook voor Zweeloo nog in? “Hierop hebben ons nog niet gericht. Misschien is het door de engerlingen straks wel noodzakelijk. Eén ding is dan zeker, namelijk de verhoging van de contributie, want dit soort velden zijn peperduur.”