.

.

 

.

100 jaar voetbal vvSweel, deel 2

Herinneringen ophalen met erelid Jan Brinks aan kleurrijk voetbalverleden. Jan Brinks volgt anno 2021 de ontwikkelingen van het voetbal in Zweeloo op gepaste afstand, maar dat was in het recente verleden wel anders.

“Het leven bestaat uit meer dan voetbal en ik heb vv Sweel iets meer losgelaten. Dat is behoorlijk gelukt, maar natuurlijk nooit volledig. Het vv Sweel-gevoel raak je immers nooit meer kwijt."

Het rijk Sweel-verleden van Jan Brinks - die in 1996 voor al zijn verdiensten tot erelid werd benoemd - ziet er in grote lijnen als volgt uit. “Een aantal jaren jeugdsecretaris (ik denk vijf jaar, het was de periode Hendrik Denen, Jo Wilting, Albert Reinders), een aantal jaren jeugdleider, acht jaar clubvoorzitter, de eerste voorzitter van de beheersstichting Sportpark 't Alterbarg, gastheer bij jeugdvoetbal en ruim dertig jaar in de redactie van het Elftalteutertien.”

Last but not least…..een periode van liefst 35 jaar actief voetballer. “Ik was geen supertalent maar een redelijke voetballer. Eerst een stevige verdediger, opgeleid door Albert Reinders en Gerrit Schepers. Niet verder gekomen dan invalbeurten in het eerste elftal. Vervolgens omgeturnd tot spits in de lagere elftallen. Hoewel volledig rechtsbenig, toch veel doelpunten gemaakt met het linkerbeen. Doelpunten maken is het mooiste wat er is!”, zegt de financieel controller in ruste, die tegenwoordig vooral muziekliefhebber is en frequent bezoeker is van bluesconcerten

Nooit deed en doet voetbalclub uit Zweeloo tevergeefs een beroep op de inzet van Einte Euving (61)

Einte Euving is al ruim veertig jaar een vriend van het voetbal in Zweeloo. Voor en achter de schermen heeft Einte als vrijwilliger prachtig werk in de organisatie en ondersteuning geleverd. De 61-jarige Meppenaar is een duizendpoot. Dat blijkt genoegzaam uit de functies die hij de afgelopen decennia heeft vervuld……

In het seizoen 1982-1983 werd Einte  leider van de pupillen en vanaf  1983 tot 2020 is de clubman in diverse rollen actief geweest bij het meisjes- en damesvoetbal. Einte heeft meer dan 35 jaar het meisjes- en damesvoetbal bij vv Sweel op diverse terreinen gediend. Als trainer, coach en begeleider.

In 1983 is het meisjes- en damesvoetbal bij Sp. Zweeloo start gegaan. Sindsdien is zowel het ledenaantal als de kwaliteit van de enthousiaste meisjes- en damesgroep flink gegroeid. Het damesvoetbal in Zweeloo heeft mede dankzij Einte zonder enige twijfel een stabiele plaats bij de voetbalclub uit Zweeloo veroverd.

Voorts is Einte van 1990 tot 2014 penningmeester / bestuurslid van Sp. Zweeloo geweest en in diezelfde functie al bijna een kwart eeuw actief als penningmeester van Stichting Beheer Voetbalcomplex ’t Alterbarg.

In 1997 zag de Stichting Beheer Voetbalcomplex Alterbarg het officiële levenslicht. Reden voor de oprichting toentertijd was de privatisering van het sportcomplex door de voormalige gemeente Zweeloo, waardoor het eigendom van de velden, kleedkamers en kantine in handen kwam van de gebruikers vv ZBC en Sportclub Zweeloo (inmiddels v.v. Sweel). Beide verenigingen besloten vervolgens eigendom, beheer en exploitatie onder te brengen in een aparte beheersstichting. Einte heeft tot de dag vandaag onafgebroken deel uitgemaakt van het bestuur van de beheersstichting, de gehele periode als penningmeester.

Voor zijn grote verdiensten voor de voetbalsport en alle andere maatschappelijke activiteiten werd Einte twee jaar geleden – op ‘zijn’ sportpark - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 november 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel