.

.

 

.

Jantina Hellingmolen verwelkomt meer dan 1.300 fietsers tijdens Drentse Fiets4Daagse

Het is een traditie om te koesteren: de doorkomst van de deelnemers van de Drentse FietsvierDaagse  bij de Jantina Hellingmolen in Aalden.

De Drentse Fiets4daagse is ook mooi visitekaartje voor de Jantina Hellingmolen: warm welkom voor meer dan 1.300 fietsers.
De molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul toonde zich – onder prima weersomstandigheden – wederom een uitstekend gastheer. Afgelopen donderdag haalden meer dan 1.300 deelnemers hun stempel bij de enthousiaste stempelaars Albert, Tiny, Jellie en Piet.


Op de belt verzorgden de drie molenaars Hans, Willem en Ron vele rondleidingen en ondertussen serveerden Albert en zijn crew koffie met heerlijke krentenstoet. Voor de kinderen werd er limonade geserveerd. Natuurlijk ontbraken ook de vertrouwde Drentse kniepertjes niet. Een heerlijke delicatesse en een typisch Drents koekje! Ook een broodje paling ging er in als koek!

Rond het molenterrein was het de hele dag sfeervol en gezellig. Voor de jeugdige deelnemers was
er door de organisatie nog een prijsvraag uitgeschreven: in welk jaar werd de Jantina Hellingmolen gebouwd? De kinderen gingen op zoek naar het juiste antwoord: 1891!

Goede vraag ...
Deelnemers aan de Fiets4daagse waren onder de druk van de prachtige ligging en uiteraard van de fier draaiende korenmolen. “Waarom draaien de wieken van de molen tegen de klok in?”, was een van de vele vragen die de molenaars kregen voorgeschoteld. Een goede vraag … De meeste oude molens – zoals de Jantina Hellingmolen – draaien inderdaad tegen de klok in (linksom als je ervoor staat). Dat is zo omdat vroeger de as waarop de wieken zijn bevestigd van hout was en zo’n balk op zijn sterkst was als hij linksom draait. En met dat antwoord op zak was men weer wat wijzer geworden en werd de fietstocht hervat.

Tineke Leur van de Drentse Fiets4daagse nam donderdag een kijkje op het molenterrein en kreeg een rondleiding van de molenaars. Ze was uitermate tevreden over de organisatie. “Dit is een fantastische entourage. Wat een uitzicht en met al die zitbankjes ook een perfecte pleisterplaats.”

Volgend jaar zet de molenvereniging graag weer de deuren open voor de deelnemers aan de Drentse Fiets4daagse!

De komende periode staan nog meer activiteiten op de rol.
Op 27 augustus haakt de molenvereniging in op de Drentse Molendag en in het weekend van 10 en 11 september is Jantina Hellingmolen middelpunt tijdens Cultuurpad-in-de-kijker.

Wandelen en tegelijkertijd cultuur en gezelligheid beleven? Kom dan op 10 en 11 september naar het molenterrein tijdens de manifestatie Cultuurpad-in-de-kijker. De molen is beide dagen geopend en er worden diverse culturele activiteiten georganiseerd. Ook de blokgooi-groep zal een demonstratie verzorgen. Een ideaal moment om tijdens de wandeling even te genieten en te ontspannen op het molenterrein of een kijkje te nemen in het 125-jarig molenmonument.

Noteer alvast de data!
10 en 11 september Benneveld, Aalden en Zweeloo (kijk voor meer info ook elders in OEK)

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel