.

.

 

.

Goud voor goedgekeurde hengst van Alfred en Joop & Willem

 “Zweeloo is van oudsher paardendorp en deze traditie zetten wij voort!”

Een paardensprookje leek het! Opnieuw deed de Zweeler paardensport de juryleden op het keuringsterrein in Ermelo versteld staan. Zweeloo heeft al sinds jaar en dag een sterke paardencultuur. Een cultuur die op handen wordt gedragen door de succesvolle hengstenhouders Joop Timmer, Willem Nijhoving en Alfred Askes. 

Droom van iedere fokker
Alfred, Joop en Willem boekten afgelopen week tijdens de nationale Hengstenkeuring op het hippisch centrum van Ermelo een eclatant succes. Hun twee 3-jarige hengsten DrentscheAa Kings night Alex en Wheemhoeves Clifhanger kregen de felbegeerde deklicentie toegekend. “Een goedgekeurde hengst fokken is de droom van iedere fokker, maar het selectietraject is uitgebreid en streng. Voordat een hengst daadwerkelijk voor de dekdienst wordt goedgekeurd, doorloopt hij een aantal strenge selecties.”

Unieke gebeurtenis
Aan de keukentafel bij Joop Timmer staat geen Ketel 1 op tafel, volgens een traditie uit inmiddels vervlogen tijden, maar wel het oeroude goudgele Amstel. “Dat smaakt er niet minder om. Het is hier Koning, Keizer, Admiraal en geen Hertog Jan ...”, lacht Timmer. Samen met Alfred en Willem heeft hij afgelopen week historie geschreven. “Ja, het was weer een memorabel weekje voor de paardensport in Zweeloo. Een unieke gebeurtenis dat Zweeloo twee hengsten in de ring had, die volgens de kritische juryleden alle twee over het vereiste gouden randje bleken te beschikken. Dat betekent dat ze dit jaar officieel merries mogen dekken, waarvan de veulens geregistreerd worden in het NWPCS-stamboek”, blikt de paardensportman terug.

De trotse eigenaren Joop Timmer en Willem Nijhoving van de driejarige goedgekeurde hengst DrentscheAa Kings night Alex.

Familietraditie
Alfred Askes zit glunderend aan het hoofd van de tafel. Als kleine jongen kreeg hij van opa Bertus Askes van de gelijknamige hengstenhouderij de paardensport met de paplepel ingegoten. Het ging van vader op zoon. Een familietraditie waar Alfred trots op is. Het succes in Ermelo is te danken aan vastberadenheid en hard werken, maar toch vooral voor de passie voor paarden. “De ultieme bekroning op het werk is de goedkeuring van ons eigen fokproduct Wheemhoeves Clifhanger.” Gelukkig kan de hengst voorlopig in eigen stal worden gehouden, want Askes runt al vele jaren een officieel dekstation. “Ik kan alvast wel verklappen dat de telefoon inmiddels wel rinkelt, met belangstelling van fokkers uit diverse Europese landen.” 

Alfred Askes met aan zijn zijde de ultieme bekroning op het werk: de goedkeuring van het eigen fokproduct Wheemhoeves Clifhanger.

"Joop we willen je toch geluk geven ..."
Joop Timmer en Willem Nijhoving kochten DrentscheAa Kings night Alex in 2020 als veulen in Rolde. “Het bod dat ik aanvankelijk deed werd afgeslagen, maar de fokker kwam er twee dagen later op terug. "Joop we willen je toch geluk geven …" ik aarzelde nog wel even, maar de koop ging door ..., Willem ‘Bus’ Nijhoving die op die bewuste zaterdagmiddag een potje bier bij mij zat te drinken, zei direct: "Ik doe mee!!!" 

Samen een veulen
En zo hadden Joop en Willem samen het veulen. Het zou een tafereel kunnen zijn uit verhalen van vroeger die we menigmaal van oudere paardenfokkers uit het dorp hebben gehoord, maar die rookten er ook nog bij en dronken Ketel 1. Joop en Willem hebben Kings night Alex alle kansen geboden, hij is voor training naar een professionele stal in Geesteren geweest - waar Reinie Tewis zijn jonge hengsten in de aanloop van een keuring ook naar toebrengt. "Het enige wat Willem en ik hoefden te doen was betalen, maar dat heeft zich uiteindelijk wel uitbetaald!” 

Reinie Tewis maakte begin deze maand indruk tijdens de KWPN-keuring in Den Bosch.

DrentscheAa Kings night Alex van Joop en Willem mocht vorige week in Ermelo ook nog meedingen om het Kampioenshap Welsh Cob Sectie D en naar het Algeheel Kampioenschap waar hij echter geen '6' kon gooien. Het succes was er echter niet minder om! 

Joop en Willem hebben hun paradepaard gestald bij de gerenommeerde hengstenhouderij van Reinie Tewis aan het Eswegje in Zweeloo. Tewis maakte begin deze maand al indruk tijdens de KWPN-keuring in Den Bosch met zes hengsten op het hoogste podium.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel