Luc Prins en Jelly Brinks gekroond tot schutterskoning- en koningin, Hillebrand Hut (75) uit Aalden al jarenlang mede-organisator.
Benneveld heeft vrijdagavond voor de tweede opeenvolgende keer het Zwaagstra-dorpentoernooi van S.V. Willem Tell op zijn naam geschreven. Luc Prins uit Wezuperbrug en Jelly Brinks uit Benneveld werden gekroond tot schutterskoning en schutterskoningin.
Luc Prins uit Wezuperbrug werd gekroond tot schutterskoning 2024 en bij de dames viel de eer te beurt aan Jelly Brinks uit Benneveld: de kersverse schutterskoningin 2024 van de voormalige gemeente Zweeloo. (Foto: Jansje Brands)
In het clubhuis aan de Aelder Hooghe werden de kruisbogen tijdens het traditionele toernooi weer bijna vierhonderd keer gespannen.
Grote opkomst schot in de roos
Het Dorpentoernooi is al sinds 1985 (!) een sportieve strijd tussen zes dorpen, waarbij promotie van de kruisboogsport een van de uitgangspunten is. Hillebrand Hut is al vele jaren als mede-organisator verbonden aan het toernooi en is in zijn nopjes met de grote opkomst: De editie 2024 was volgens de 75-jarige Aaldenaar weer een schot in de roos. Ook de oefenavond op de dinsdag was al een mooie opwarmer van wat komen ging.
Hillebrand Hut is al jarenlang mede-organisator van het Dorpentoernooi. (Foto: Jansje Brands)
Ontspanning en opwinding
Hut werd in 2013 lid van de Willem Tell en was daarvoor ook al diverse malen present op het Dorpentoernooi. “Het stond al wel vast dat ik na mijn pensionering lid zou worden van de schuttersvereniging. Ik vind het een gezonde mix van ontspanning en opwinding.” Het aanvankelijke doel van het Doprentoernooi om nieuwe leden te werven is volgens Hillebrand Hut gaandeweg iets bijgesteld. “Als de deelnemers lid worden van S.V. Willem Tell mogen ze niet meer deelnemen aan het Dorpentoernooi en dat jaarlijks teamuitje wil niemand eigenlijk missen. We zien nog wel een bijeffect, maar de hoofdzaak is vooral sfeer en gezelligheid.”
Hut ontwierp in 2013 als kersverse pensionado - na ruim dertig jaar trouwe dienst als buschauffeur - zijn eigen kruisboog. ”We hadden een Goudenregen in de tuin staan en die moest nodig worden geveld. Dat hout heeft de juiste eigenschappen voor een boog. Ik heb er aan halfjaar aan gewerkt en alleen het technische gedeelte moeten uitbesteden. Het is dus ook echt mijn boog”, lacht Hut.
Lezen en schrijven met zelfgemaakte boog
Inmiddels werkt de gepassioneerde kruisboogschutter met veel passie zijn wekelijkse trainingen af en neemt ook deel aan wedstrijden van de Kring Noord. Hillebrand Hut kan inmiddels lezen en schrijven met zijn boog. Op schouderhoogte beweegt de boog langzaam omhoog. De vinger spant om de haan. Enkele momenten van opperste concentratie, de adem wordt ingehouden en dan zoeft de pijl naar het twintig meter verder gelegen doel. Met een droge tik slaat de pijlpunt in de kaart. Even later verschijnt een gebalde vuist bij het doel: de roos. Hij noemt het vooral ook een kwestie van mentale veerkracht. "De manier waarop je met druk kunt omgaan is op het ene moment anders dan op andere moment. Dat maakt het ook zo uitdagend.”
Perfecte begeleiding door leden van Willem Tell
S.V. Willem Tell verwelkomde vrijdagavond de 36 schutters uit de dorpen, die fris en fruitig het clubhuis binnenstapten, waaronder een groot aantal vaste schutters. “We zijn de tel kwijtgeraakt hoeveel keer we hier onderhand paraat zijn, maar het is weer erg gezellig! Alle waardering voor de perfecte begeleiding van de vrijwilligers van SV Willem Tell”, konden we vrijdagavond beluisteren.
Wapentuig
De schutters uit de zes Zweeler dorpen lieten zich opnieuw van hun beste kant zien door vol concentratie, tien keer een pijl richting het doel te sturen. Bij de één wist de pijl feilloos de roos te bereiken, bij de ander was überhaupt het raken van de kaart al een hele prestatie. “Ja, sommige dorpelingen moesten even wennen aan het wapentuig en schoten de pijl pardoes in het witte gedeelte ver boven de roos. Op het oog een koud kunstje, want dat gedeelte is een stukje groter dan de roos …”, lacht Hut, terwijl hij samen met zijn collega’s van S.V. Willem Tell de afgevuurde pijlen ophaalde.
Zeer geslaagde avond
Gedurende de avond kwam er steeds meer geluid uit het schuttersgebouw. Tekenend voor de zeer geslaagde avond. De eerste ronden werden digitaal geprojecteerd in de sfeervolle kantine. De einduitslag bleef echter lange tijd een verrassing. Er werd door sommigen druk gerekend en gespeculeerd.
Rad van Fortuin
Ondertussen draaide het Rad van Fortuin op volle toeren. De prijzen waren weer van fortuin: droge worsten, advocaat, wijn, krentenstoet en taart. Heerlijkheden die ter plaatste werden verdeeld en verorberd. De spanning steeg en de jury kwam met het eindoordeel.
Luc Prins uit Wezuperbrug werd met een score van 86 punten gekroond tot schutterskoning 2024 en bij de dames viel de eer te beurt aan Jelly Brinks uit Benneveld: de kersverse schutterskoningin 2024 van de voormalige gemeente Zweeloo behaalde een score van 84 punten Bij de Heren legde Bart Koekoek (83) beslag op de tweede plaats en Henk Jan Nijmeijer werd derde (82). Bij de Dames eindigden Gera Kamps en Marjanne Horsting - beide met 76 punten - op een gedeeld tweede plaats.
Het winnend team van Benneveld. Op de bovenste rij v.l.n.r. Wim Brinks, Ronald Zijnge, Krijn Smidt en Jelly Brinks. Onder v.l.n.r. Gera Smidt-Kamps en Edwin Smidt. (Foto: Jansje Brands)
De prijs voor het beste dorp ging net als in 2023 naar Benneveld (465). Met 443 punten werd Zweeloo tweede, Wezuperbrug (438) eindigde op de derde plaats, Wezup (428) werd vierde, gevolgd door Meppen (426) en Aalden (419) sloot de rij op de zesde plaats.
S.V. Willem Tell wil de zes coaches van de dorpen graag hartelijk bedanken voor de organisatie! En uiteraard ook hoofdsponsor Zwaagstra!
Oes Eig'n Kraantien