.

.

 

.

Wilma van den Bovenkamp met vriendinnengroep in ban van golfen

“Eerste date is altijd spannend, maar op de golfbaan was het juist ontzettend relaxed”.

Wilma van den Bovenkamp kwam vrijwel dagelijks langs de golfbaan in Aalden, maar het imago van een besloten sport van deftig en welgestelden weerhield haar er van de drempel van de golfbaan over te stappen. 
Tot begin november, want na een kennismakingsles ‘Women’s Golf’ zijn alle vooroordelen verdwenen en is de 62-jarige Aaldenaar volledig in de ban geraakt van de golfsport. “Ik had nooit gedacht dat dit iets voor mij zou zijn, maar ik ben blij dat ik heb meegedaan, want het is echt ontzettend leuk en verslavend!"

Ontzettend relaxed
Wilma van den Bovenkamp staat bepaald niet alleen in haar oordeel. Al een tijd onderneemt ze gezamenlijk leuke activiteiten die worden georganiseerd en in de speciale 50+ Klub-app staan vermeld. “Toen ik de First Golf-date in de app lanceerde kwamen er al gelijk zes belangstellenden over de brug. De eerste date is altijd spannend, maar op de golfbaan was het juist ontzettend relaxed”, zegt Wilma, terwijl ze op de eerste hole een balletje slaat. 

Hoe krijg je vrouwen überhaupt naar golfbaan
Clubmanager Ellen Kroes van DGC De Gelpenberg kijkt met een tevreden gevoel naar het tafereel. “We hebben vrouwen nodig om de golfsport op de langere termijn gezond te houden, maar we hebben ons lange tijd gebogen over de vraag hoe je vrouwen überhaupt naar de golfbaan krijgt en dat die eerste golfervaring dan ook meteen een goede is.”

Vooruitgang boeken en lachen om blunders
De golfclub uit Aalden haakte vorig jaar dan ook prompt in op de pilot ‘Women’s Golf’ van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Een schot in de roos. “Samen leren golfen, vooruitgang boeken, lachen om blunders, maar vooral: elkaar motiveren en aanmoedigen om vaker te golfen en steeds iets beter te worden. Dát is waar vrouwen voor naar de golfbaan komen”, weet Kroes na de eerste ervaringen met Women’s Golf. 

Sociale aspect
De vriendinnengroep van Wilma kreeg op de DGC De Gelpenberg een gastvrij onthaal en een laagdrempelige kennismakingsles aangeboden. ”Gedurende een halve dag kregen we uitleg over de sport, kregen we les en gingen we gezamenlijk lunchen. Na afloop van de 'first date' werd ons een Women’s golf-cursus aangeboden: een programma van acht weken waarin we elke week twee uur les kregen en waarin er, net zoals bij de 'first dates', volop aandacht was voor het sociale aspect.”

Blije gezichten bij (v.l.n.r.) Wilma van den Bovenkamp en haar vriendinnen Elize, José, Helma en Klaartje na het behalen van de eerste handicap.

Interessante aanbieding vervolglessen
Wilma van den Bovenkamp benadrukt de inspirerende rol van Ellen Kroes als vrouwelijke ‘activator’. “Door het enthousiasme van Ellen en de interessante aanbieding voor vervolglessen, zijn we er met de vriendinnengroep vol voor gegaan."

Oefening en concentratie
Uitdagend waren de eerste lessen zeker. Een golfballetje slaan met flink wat snelheid is de essentie van golf. Maar om de golfswing onder de knie te krijgen vergt volgens de kersverse golfster toch vooral oefening en concentratie. "De ballen vlogen soms alle kanten op, maar er komt gelukkig steeds meer lijn in. Focussen op de juiste beweging is wel cruciaal, terwijl je eigenlijk juist bezig bent om de bal slaan.”

Natuur en buitenlucht
Van den Bovenkamp gaat naar de sportschool, is bestuurslid van supportersvereniging van vv Sweel en trekt ook baantjes in het zwembad Zweeloo. Er gaat echter niets meer boven de golfsport. “Wat ik zo geweldig ervaar aan het golfen, is toch wel dat je in de natuur en buitenlucht bent, een aardig stuk moet lopen, maar ook het wedstrijdelement speelt een rol van betekenis. Dat betekent dat je ook jezelf steeds wilt verbeteren. Het gemoedelijk sfeertje op de golfbaan maakt het plaatje compleet.”

Vier uur per week op de golfbaan
Elke woensdagavond staat er een Par3-wedstrijd op het programma en daaraan voorafgaand een gratis les putten. Op donderdag is er damesavond dat wordt ingevuld met een wedstrijd op de negen holesbaan. En verder een individuele sessie op de driving range.

Golfbaanpermissie
Met de vriendinnengroep heeft Wilma van den Bovenkamp na het behalen van de golfbaanpermissie al de volgende stap gezet naar de eerste handicap, ook wel ‘Handicap 54’ genoemd.  “Dat wil zeggen dat je bij het spelen van een ronde golf hebt laten zien dat je minimaal het spelniveau van Handicap 54 speelt. Op dit moment staat mijn handicap op 51,2.”

Lidmaatschap
De vijfkoppige vriendinnengroep is inmiddels lid geworden van de golfclub De Gelpenberg. “Zelf heb ik ervoor gekozen een lidmaatschap Par 3-plus te nemen. Dit betekent dat je onbeperkt gebruik mag maken van de Par3-baan en van de driving range. Daarbij is ook inbegrepen een 10 rittenkaart voor de 9 holes grote baan. Met ons groepje spreken we regelmatig af om te golfen. Het is eindeloos genieten, zowel op de baan als in het clubhuis.” 

Bron: Dagblad van het Noorden
Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel