.

.

 

.

Wasvrouw Alie Bosschers in voetsporen van moeder Hillechien

“Ons gezin heeft destijds ziel en zaligheid aan de voetbalclub verleend”.

Moeder Hillechien Assen draaide er als wasvrouw van de voetbalclub uit Zweeloo in ruim vijftig jaar tijd duizenden pakken wasmiddel doorheen, maar die imposante mijlpaal zal dochter Alie niet meer evenaren. Toch klopt het verhaal van … zo moeder, zo dochter … als een bus. Alie (72) heeft al weer jaren geleden het stokje van haar moeder overgenomen en is de vaste wasvrouw van de selectie van Sweel 1 en Sweel 2. Wekelijks zorgt ze er voor dat de voetbalkledij van de teams weer gewassen wordt en er piekfijn uitziet. Op een manier die kenmerkend is voor haar familie.

Telg uit rasechte voetbalfamilie
Alie is een telg uit een rasechte voetbalfamilie. Zelf heeft ze nooit tegen een bal aangeschopt, maar ze genoot van de niet geringe voetbalkunsten van haar broers Jan en Riekus, die jarenlang deel uitmaakten van de hoofdmacht.

Zes of zeven waslijnen dwars door de tuin
“Ons gezin heeft ziel en zaligheid aan de club verleend”, blikt Alie terug. “Onze moeder heeft meer dan een halve eeuw met veel verve de rol van wasvrouw vervuld. Ze deed het wassen van de voetbalkleren in de zestiger jaren eerst nog met de hand. Toen nog voor alle zes seniorenteams! We hadden iets van zes of zeven waslijnen dwars door de tuin gespannen. Het was soms net een doolhof”, lacht Alie.
Ze wijst naar een oude wasteil en wasketel die op zolder staan. Door de tand des tijds aangetast. Gelukkig kwam er in het wasdomein al rap een moderne wasmachine en wasdroger.

Vaste prik
Op de plek waar moeder Hillechien decennia lang - tot 88-jarige leeftijd (!) - de was deed voor vv Sweel, doet Alie dat anno 2023 nog steeds met dezelfde passie en clubliefde. “Wat mij betreft mag het seizoen weer beginnen. Het is vaste prik en zo blijf ik betrokken bij de club.”
Het blijft overigens niet alleen bij wassen en drogen. Als de shirts in ongerede zijn geraakt dan zorgt Alie met naald en draad voor de nodige herstelwerkzaamheden. “Het moet er natuurlijk wel spic en span uitzien”, zegt Alie.
Afgelopen week vierden Alie en Klaas het 50-jarig huwelijksfeest. We wensen Alie en Klaas nog vele jaren in goede gezondheid toe!

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel