.

.

 

.

Een zwembad is vrijwel niet winstgevend te maken

"Tekorten hebben we binnen de perken weten te houden, dat is een resultaat van een gezamenlijke inspanning”.

Jan Seubring: “Een zwembad sec is vrijwel niet winstgevend te maken en dus moet je altijd op zoek naar inventieve oplossingen” 
Jan Seubring zag het de afgelopen jaren van dichtbij gebeuren. Zwembaden, ook dat in Zweeloo, krijgen het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Bovendien is het aantal betalende bezoekers ook nog eens afhankelijk van de zonnige zomers. Desondanks heeft de penningmeester van Zwembad Zweeloo - na een respectabele staat van dienst - eind vorig jaar met een gerust hart afscheid genomen. ”We hebben de boel goed op orde, maar uitdagingen blijven aan de orde van de dag”, maakt Jan de balans op, die het stokje inmiddels heeft overgedragen aan dorpsgenoot Mark van Elteren.

Belangrijke voorziening behouden
De 64-jarige Aaldenaar kijkt terug op een verantwoordelijke, interessante, soms hectische en bovenal plezierige tijd. “Met elkaar hebben we een hele belangrijke voorziening binnen de gemeenschap kunnen behouden, waar heel veel gebruikers van het zwembad veel plezier aan beleven. Dat was fantastisch om dat van dichtbij mee te mogen maken.” 

Saamhorigheid en Lentefair LEEF! 
Zijn mooiste herinnering? “Dat is de saamhorigheid binnen bestuur en vrijwilligers en zeker ook de periode van de Lentefair LEEF! In beide gevallen blijkt dat als je samen ergens voor gaat je heel ver kunt komen. En dat is mooi om te zien, maar nog meer om ook zelf te ervaren.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Jan Seubring stapte in 2012 vanwege zijn grote maatschappelijke betrokkenheid in de werkgroep Lentefair LEEF! en even later in het bestuur van Zwembad Zweeloo. “Een woelige periode waarin het voortbestaan van het zwembad meermaals aan een zijden draadje hing. In de bezuinigingsronde van de gemeente Coevorden werden de drie buitenbaden allesbehalve gespaard. Als er niets zou gebeuren dan zou het bad aan de Hoofdstraat zelfs letterlijk en figuurlijk leeglopen. Voor Jan Seubring was dat onbestaanbaar en hij pakte de handschoen op … en hoe!

Petje af en veel reuring 
“Voordat ik in het bestuur zitting nam als penningmeester waren de onderhandelingen al volop gaande met de gemeente Coevorden. Petje af voor de mensen die zich daar toen voor meer dan 100% voor hebben ingezet. Niet alleen de direct betrokkenen van het zwembad, maar ook daarbuiten. Je kunt wel stellen dat er op dat moment veel reuring was binnen de gemeenschap en dat bleef ook op het Coevorder gemeentehuis niet onopgemerkt. Het heeft iedereen wel wakker geschud. Er was van alle kanten veel sympathie en ik heb geen moment gedacht dat het niet goed zou komen. Naast de afspraken die gemaakt zijn met de gemeente destijds en de niet geringe opbrengsten van de lentefair LEEF! konden we weer vooruit. De werkgroep LEEF! heeft mij heel veel positieve energie gegeven. Een geweldig team met organisatietalent.”

Bedrijfsvoering
Als penningmeester benaderde Jan Seubring het Zwembad Zweeloo als een vol continue bedrijf. “Elke dag de vinger aan de pols, want als je niet oppast dan glipt alles je uit de hand. En dan sta je echt met lege handen. Vanaf het bijna sluiten van het bad tot nu hadden we een behoorlijke buffer. Mede door afspraken met de gemeente Coevorden, met hulp van onze donateurs, abonnementhouders en sponsoren hebben we deze buffer redelijk op pijl kunnen houden. Door niet stil te zitten met elkaar en steeds nieuwe wegen te zoeken naar gelden hebben we het aardig gedaan met elkaar. Van groot belang was en is om een juiste balans te zoeken tussen de kosten en de prijs van een abonnement en toegangskaartje.  

Beleidsplan, maar corona liet sporen na
Het bestuur had in het beleidsplan opgenomen om elk jaar een verantwoorde investering te doen. “Dat hebben we op diverse onderdelen ook gedaan, maar tijdens de covid-jaren hebben we aan het bad en de andere ruimten weinig kunnen en mogen doen. Het afgelopen jaar werden we geconfronteerd met investeringen die we liever over wat meerdere jaren hadden gedaan. Voordat we subsidies etc. binnen hebben is er fors geïnvesteerd in de kleedkamers/douches, een nieuwe overloopgoot in het diepe deel van het bad, de vloer van het peuterbad en een belangrijk deel in de machinekamer moest echt worden vernieuwd. Veiligheid voor zowel bezoekers als personeel gaat voor alles.”

Onafwendbaar door wet- en regelgeving
Jan benadrukt dat deze investeringen onafwendbaar waren. “Doe je dit niet en kijkend naar wet- en regelgeving dan is de kans heel groot dat je het bad moet sluiten! En dat willen we ook niet. Er is dan ook een flink beroep gedaan op de buffer. De scheidend penningmeester verwacht een groot deel van deze investering nog terug te ontvangen via allerlei regelingen, zodat de buffer weer kan worden aangevuld.”  

Supertrots op Groenploeg
Als lid van de Groenploeg blijft Jan gelukkig behouden voor het zwembad. “Op dit moment maak ik echter wel even een pas op de plaats, maar ik blijf dat wel doen. Al zal ik niet elke donderdagmorgen present zijn. Het is belangrijk om te zorgen dat de gebouwen en het terrein er goed bij liggen. Het is geweldig dat er elk jaar weer volop complimenten zijn van bezoekers die vinden dat wij het hier zo goed voor elkaar hebben. Dat het allemaal zo netjes is. Als Groenploeg zijn we daar ook supertrots op. We kunnen trouwens nog wel wat handjes gebruiken, zeker voorafgaand aan de start en na de sluiting van het zwemseizoen. Kom gewoon eens een kop koffie drinken op donderdagmorgen en proef de sfeer!"

Volgende week het vervolgverhaal
“Het feit dat de kassa-kioskbezetting structureel toch lastig blijkt, zorgt bij mij wel voor teleurstelling. “Als we met elkaar vinden dat een belangrijke voorziening als een zwembad in stand moet blijven dan is het van belang dat we dit ook samen doen!" 

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel