Artikel
Open Monumentendag Frensenhoes: “We hebben nog nooit zo’n geslaagde dag gehad”

Ruim 500 bezoekers wisten afgelopen zaterdag tijdens de Open Monumentendag 2014 het Frensenhoes in Meppen te vinden. Met dit aantal was voorzitter Harm Tiemens van de Historische Vereniging Zweeloo bijzonder tevreden. “In mijn beleving hebben we nog nooit zo’n geslaagde dag gehad.”

Het centrale thema van de Open Monumentendagen was dit jaar “Op reis/vervoer”. Samen met de stichting Het Frensenhoes had de Historische Vereniging rondom dit thema bij en in het Frensenhoes een aantrekkelijk programma samengesteld. Zo waren er een mallejan en een vlaskar te bewonderen, was de oude tramlijn een beetje in ere hersteld en werd er volop in de houtzagerij gewerkt.

In De Gaanderij, het onderkomen van de Historische Vereniging, werden over de hele dag zo’n 300 bezoekers geteld. Ook hier werd het thema “Op reis/vervoer” middels een mooie tentoonstelling (met extra aandacht voor de voormalige gemeente Zweeloo) belicht.

De smederij van Lucas Masselink, het kerkje van Sweel en de Jantina Helling-molen, eveneens deelnemers aan Monumentendag, hadden over belangstelling evenmin te klagen.

Bijschrift foto: Met de door Ad en Harrie Renting volledig gerenoveerde oude boomtakel werd afgelopen zaterdag tijdens de Open Monumentendag een eiken “stammetje” van zo’n 1700 kilo op de zaaglorrie getakeld (foto Ina Brinks-Mijdenga).

 

Zoeken in de site

Willekeurige foto