.

.

 

.

De topfokker om de hoek

Mama, mogen we bij Alberts konijntjes kijken? De kinderen uit Aalden en Zweeloo weten Albert Lanting allemaal te vinden. En Albert vind dat prima. Hij haalt zijn konijnen graag uit hun hok om ze te laten aaien en beantwoord vol enthousiasme al hun vragen. Maar dat Albert misschien wel de grootste konijnenfokker is van Nederland weten ze waarschijnlijk niet.

Zelf is hij er dan ook bescheiden over, maar hij sleepte met zijn zilverkonijnen wel de ene na de andere prijs in de wacht. In 2001 was hij Nederlands kampioen en in 2014 haalde hij zelfs een Europese prijs met zijn dwerg zilverkonijnen binnen. Dit jaar werd hij in februari voor de 3e keer provinciaal kampioen op de Noordshow in Assen, een belangrijke tweedaagse tentoonstelling voor kleine knaagdieren.

Dit nieuws ging misschien aan u voorbij, en dat is u vergeven, maar binnen de wereld van de konijnenfokkerij bleef het zeker niet onopgemerkt. Een maand geleden werd Albert dan ook benaderd door iemand van het gerenommeerde dierenverzorgingsblad ‘Kleindier Magazine’, die een fotoshoot wilde doen over ‘De fokker en zijn dieren’. En die eer is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Wat is nu zo bijzonder aan de ‘zilverknienen’ van Albert vraagt u zich af? “Dat ze vanaf het puntje van hun staart tot het puntje van hun neus helemaal een zilveren kleur hebben als je hun vacht uiteen blaast”. Dit schijnt uitermate lastig voor elkaar te krijgen te zijn, maar lukte Albert dus wel. En niet alleen zijn zijn konijnen van top tot teen verzilverd, ze hebben ook gele, blauwe, grijze en zwarte schakeringen in hun vacht in diverse nuances. Dit maakt de diertjes zeer gewild onder andere fokkers. Veel nakomelingen van Alberts konijnen vielen dan ook in de prijzen. Dat anderen met ‘zijn dieren’ prijzen winnen vindt hij alleen maar leuk. Hij gunt het andere fokkers evenzeer.

Zijn hobby begon al in 1974. Albert reed overdag op de vrachtwagen, en moest dus constant alert zijn. Hij verlangde naar een huisdier omdat hij vroeger al had ervaren dat het verzorgen van een dier hem ontspande. Maar omdat hij soms lange dagen maakte, wilde hij een dier dat een niet al te intensieve verzorging nodig had. Hij begon zich in konijnen te verdiepen en ging op zoek naar een soort die niet iedereen had en waarmee moeilijk te fokken viel. Want hij houdt wel van een uitdaging. Dat hij er mee zou gaan fokken stond voor hem eigenlijk wel direct vast. Het dierenfokken kreeg hij namelijk van huis uit mee. Zijn vader deed aan veerasverbetering en ook Broer Jan erfde dit talent en fokt shetlandpony’s. Albert koos voor het zilverkonijn, een ras dat destijds in Nederland nauwelijks voorkwam en kocht er direct 3.

Maar hij werd pas echt succesvol toen hij via een keuring in het jaar 2000 samen met een andere Nederlandse zilverkonijnfokker (Remco Remmende)in contact kwam met een fokker uit Duitsland die al grote stappen had weten te zetten. De drie besloten samen te werken en een jaar later werd Alberts konijn Nederlands kampioen. Met een nakomeling van deze winnaar won Remco vervolgens ook diverse Nederlandse prijzen.

Je kunt gerust stellen dat het zilverkonijn mede door Albert in Nederland echt op de kaart is gezet. Maar Albert blijft bescheiden: “Uiteindelijk zijn het de konijnen die het doen”.

Albert Lanting, topfokker uit Aalden (foto Monique Jonkman-Koolen). Bron: Oes Eig’n Kraantien d.d. 15 juni 2016.

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel