.

.

 

.

Straat van de maand: Gelpenberg

DAAR BIJ DIE MOLEN........!

Over Jantina Hellingmolen niets dan goed, maar over haar is al vaker geschreven. In deze rubriek gaat het over de straat die heet naar haar functie: de MOLENWIJK.

Vanaf de Gelpenberg bekeken staan er rechts een grote boerderij en twee huizen. De twee Molenwijkers met wie het gesprek gevoerd werd, weten nog dat het een 'echte' boerderij was. En de twee huizen zijn vroeger gebouwd voor medewerkers van 'de Fabriek'. De fabriek stond vroeger op de plek van de huidige Korenhof en was onder meer een korenmalerij. Over een essentieel onderdeel van dit bedrijf, relevant in het kader van de Molenwijk, nog iets aan het eind van dit artikel.

Links staat een nieuwbouwwoning, tussen de bestaande bebouwing gebouwd, gevolgd door een woning die momenteel van de Woningstichting is. Maar indertijd daar gezet als woning voor ambtenaren van de gemeente  Zweeloo. Deze woning werd destijds te koop aangeboden, maar bij gebrek aan belangstelling is het huis toen overgedragen aan de Woningstichting. De twee huizen onder één kap daarnaast waren van oorsprong vier huizen! Toen het koopwoningen werden zijn van de vier twee woningen gemaakt.

Laten we de Molenwijk verder af gaan. Het volgende huis aan de linkerkant werd jaren geleden door de toenmalige eigenaar 'dankzij voorkennis' verkocht aan de huidige bewoners. Want dat het een gewild plekje is moge duidelijk zijn. Ook de vier volgende huurwoningen van de Woningstichting, met zicht op de es, zijn gewilde woonplekken, zoals bleek toen het hoekhuis kortgeleden vrij kwam.

Tot slot is er nog één woning aan de linkerkant. Want de schuren en de boerderij daar tegenover hebben de Aelderstraat als adres. Aan de overkant is nog een productief stukje land te zien. Niet onvermeld mag blijven dat op het veldje bij de molen op dinsdag- en op donderdagmiddag de blokgooiers hun spel spelen.

In een geanimeerd gesprek met de twee bewoners, bij één van hen thuis, komen al deze woon-zaken aan de orde. Maar eveneens wordt verteld dat in dat deel van de Molenwijk ook gezamenlijke activiteiten plaatsvinden. Zo is er verjaardagsvisite. Nieuwe bewoners krijgen een welkomstbloemetje. En met Oud en Nieuw wordt gezamenlijk vuurwerk ingekocht. Na het afsteken is er, bij toerbeurt bij iemand anders, een borrel en koffie en brood.

"De héle Molenwijk zorgt tijdens het Zuidenveld met de Gelpenberg voor de gezamenlijke straatversiering. Tenminste, dat was zo tot en met de laatste keer, in 2011; we zullen zien hoe dat de komende keer gaat!"

Tot slot, als beloofd, nog iets dat mooi bij de MOLENwijk past: Bij nummer 8 ligt een (deel van een) molensteen. Indertijd 'gered' bij de afbraak van de Fabriek. Geplaatst aan het Klooster in Zweeloo, en later met een shovel naar zijn huidige plek gebracht.  Vlak bij de molen……in de Molenwijk.

Bijschrift foto: De Molenwijk dankt haar naam aan de 125-jarige Jantina Hellingmolen. Het is een mooi karakteristiek deel van Aalden. De bewoners organiseren bovendien veel gezamenlijke activiteiten. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Bijschrift foto: Het molenveldje is niet alleen een geliefkoosd domein voor toeristen. Ook de plaatselijke blokgooiers spelen op dinsdag- en op donderdagmiddag op het veldje hun spel. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 25 oktober 2016.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel