Artikel
‘Het leek ons door de vingers te glippen’

Sportclub Zweeloo beleefde een even succesvol als opmerkelijk seizoen. Voor de eerste keer in de clubhistorie wisten de zaterdagvoetballers uit Zweeloo de derde klasse te bereiken, maar zonder slag of stoot ging dat niet. Na een goede eerste seizoenshelft liep het na de winter een stuk minder. Directe promotie - in verband met de komst van de topklasse promoveerden liefst vijf clubs direct naar de derde klasse - stond aan het einde van de rit op het spel, maar tijdens de laatste wedstrijd lukte het alsnog om als vijfde te finishen. Trainer Hans Pullen (38) uit Hardenberg, de begeleiding en de selectie konden hun geluk niet op. “Die dip is voor mij nog altijd onverklaarbaar”, zegt de Overijsseler. “Daarnaast zat het ons ook niet altijd mee.”De doelstelling tijdens het vorige seizoen lag aanvankelijk mijlenver weg van het resultaat. Pullen: “We wilden eerst zo snel mogelijk van de onderste plaatsen verwijderd zijn, maar vlak voor de winterstop viel de derde plaats ons ten deel.” De Hardenberger, die aan zijn tweede jaar is begonnen op het bijna immer rustieke sportpark ‘t Alterbarg, zegt dat zijn selectie heel goed wist waarvoor ook na de winter werd gestreden. “Toch was het telkens ‘net niet’. We begonnen ook tot twee keer toe slap aan een wedstrijd. Bij VVAK, bijvoorbeeld, wist iedereen erg goed hoe we ervoor stonden, maar we werden afgebluft op felheid.”

Nee, dan de eerste seizoenshelft. Er waren bijna geen blessures en SC Zweeloo kon bijna wekelijks in dezelfde formatie beginnen. “Het speelt ook mee dat we verdediger Julian Manting moesten missen tijdens de tweede seizoenshelft. Vincent Kok verving hem als rechtsback, maar die jongen heeft aanvallend ook veel kwaliteiten.” Die felbegeerde promotie kwam er toch. Pullen: “Voor mij betekende dit een bijzonder grote ontlading, omdat we sportief het hoogste nastreven. Het leek ons door de vingers te glippen, maar we redden het alsnog.”

Pullen had vertrouwen in een goede afloop via de play-offs, maar hij weet als geen ander dat een ploeg die ‘van ver’ komt vaak in het voordeel is. “SV Mussel was rond die tijd goed op dreef en daarom vind ik het knap dat Vitesse’63 uiteindelijk sterker bleek dan de Groningers uit Mussel.” De oud-voetballer van VV Bruchterveld meent dat SC Zweeloo voor de lange winter tijdens elke wedstrijd scherp aan de start verscheen, maar na winter was dat dus anders. “Het was een gevoel van: ‘we kunnen het wel doen op routine’.”

Ondertussen begint SC Zweeloo aan een nieuw seizoen in de pittige derde klasse D. “We gaan geen makkelijk jaar tegemoet, maar de nodige punten zijn goed voor de motivatie en instelling. De start is ook niet makkelijk tegen clubs als ZZVV, SV Borger, Nagele en Klazienaveen. Er is een groot aantal onbekende clubs voor ons, maar wij zijn ook onbekend voor hen. Ik denk dat dorpsclubs als Nagele en SV TONEGO vergelijkbaar zijn met SC Zweeloo. Ook kijk ik uit naar de gemeentelijke derby’s tegen CSVC, dat op de zaterdag in de gemeente Coevorden de sterkste tegenstander is.”

Pullen verwacht dat vijf tot zes clubs mee gaan doen om de prijzen. “Ik kan nu geen tegenstander aanwijzen die kampioen wordt. Wij doen het heel goed als we drie clubs onder ons houden. We zijn niet als derde gepromoveerd, maar als nummer vijf. Daarbij komt dat andere clubs meer ervaring hebben dan wij op dit niveau. Onze selectie is ongeveer even sterk gebleven, denk ik.

Het tweede team moet zich zien te handhaven in de reserve derde klasse. Een positie in de middenmoot zou helemaal mooi zijn. Dit team heeft zich vorig seizoen na een matige start goed hersteld. SC Zweeloo 2 is ook afhankelijk van blessures bij het eerste team, maar niet elke club in 3D heeft een tweede team dat op hetzelfde niveau speelt als ons tweede. De aansluiting naar het eerste is bij ons beter dan bij een tweede elftal op het niveau van de reserve vierde, vijfde of zesde klasse.”

Tekst: Kristian Elders

 

Foto: Thomas Kamman

 

Zoeken in de site

Willekeurige foto