.

.

 

.

Van (niet zo heel) ver naar Zweel

Richard, Gretha en Roël Zwols. In een prachtig nieuw huis aan de Deel nummer 6 in Aalden (met de deur aan de Baander… verwarring scheppend nu en dan) vindt het gesprek plaats met de bouwers en nu bewoners van dit pand.

Met 2 van de 3, want het is een doordeweekse avond, en zoon Roël is momenteel alleen maar in de weekenden thuis.

In een geanimeerd gesprek komt de weg naar deze woonplek aan de orde. Gretha vertelt dat ze op twee plekken in Sleen gewoond hebben. Rondkijkend naar een mogelijke bouwkavel zijn ze op diverse plaatsen wezen kijken. Richard vertelt dat één van de aandachtspunten was een flinke kavel waarop een huis naar eigen behoeften gebouwd kon worden, maar met een zodanige ligging dat er een klein tuinoppervlak zou ontstaan.

Een dergelijke kavel was in Sleen niet te vinden. Dus verder rondgekeken. “Toen we hier in Aalden rondreden was er meteen een gevoel van ‘thuis’. Er werden handen opgestoken. En deze kavel was precies wat we nodig hadden.” De bouw kon beginnen en sinds maart 2019 wordt het huis door hen bewoond.

Roël in voetsporen van vader Richard
“Zoon Roël (21) heeft zich ook een plekje hier veroverd,” zegt Gretha, wat onder andere tot uiting kwam tijdens het Zuidenveldgebeuren. “Hij volgde een opleiding interieurbouw/meubelmaker, en wat je hier aan meubilair en keukeninrichting ziet is allemaal van zijn hand”, zo wordt - met terechte trots - verteld. Deze opleiding bleek een tussenstation te zijn tussen middelbare school en wat hij nu, toch, is gaan doen: een opleiding tot marinier. Daarmee in de voetsporen van vader Richard tredend. “Van kleins af aan is Roël mee geweest naar mijn werk, en het heeft altijd zijn interesse gehad.”

Geknipt en geschoren
Vriendin uit Westerbork, studerend, vriendengroep in Erm, goede buurt, werk dat hem ligt….dat alles heeft hem er niet van weerhouden toch de stap naar “Doorn” te zetten. En de - zeer zware - opleiding tot marinier te gaan volgen. In de weekenden hangt het huis vol met zijn kleding, die weer schoon en volgens de regelen der marinierskunst opgevouwen, mee teruggenomen wordt door een ‘geknipte en geschoren’ Roël. “Maar hij is enthousiast en gaat er voor,” zegt Richard.

Gretha werkzaam als zorgassistent
Gretha deed indertijd een opleiding op de land- en tuinbouwschool, met als specialisatie dieren. In de Slener tijd werkte zij als huishoudelijke hulp. Via een thuiszorgorganisatie, maar ook wel particulier. Ze werkte toen ook wel in bij mensen in De Korenhof, en elders in Aalden. Ook werkte Gretha enige tijd in de horeca. Op een gegeven moment heeft zij de stap gewaagd naar “De Schoel”, het woonzorgcentrum in Sleen. Daar is zij middels een 0-uren-contract begonnen, als zorgassistent.

Elke dag is anders’
Inmiddels is Gretha bezig met de opleiding Helpende Plus, op het Drenthe College. En dat doet zij terwijl zij ook werkt in De Korenhof. Want dat is inmiddels haar werkplek geworden. De dagopvang, en nu dan ook de uitgebreidere zorg. Werk dat haar, vertelt ze met ogen die beginnen te stralen, op het lijf is geschreven. “Ik vind het heerlijk; het is zo fijn om iets voor mensen te kunnen betekenen, en elke dag is anders….!!”

Zo wonen en leven zij dan in hun nieuwe huis, “met 0 op de meter”, Richard, Gretha en (soms) Roël, van niet zo heel ver naar Zweel gekomen.

Richard, Gretha en Roël Zwols wonen sinds maart dit jaar in een prachtig huis aan de Deel 6 in Aalden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 17 december 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel