.

.

 

.

Carbidschieten blijft een mooie traditie

Te midden van de weilanden in de Zweeler dorpen staan partytenten, een flink aantal bierkratten en daarvoor stellages met melkbussen. Het bier vindt gretig aftrek. Er was volop muziek en de sfeer was gemoedelijk.
Routiniers vullen de melkbussen met een mengsel van carbid en water. Het explosieve gas dat vrijkomt wordt met een gasbrander tot ontploffing gebracht.

In het weiland van Askes is de Sweeler Carbid Academie druk bezig om de jonge garde klaar te stomen voor het grote werk. Het instituut is zeven jaar geleden opgezet om de jeugd op veilige en verantwoorde wijze carbid te laten schieten. 

 

 

 

Carbidschieten is sinds 2014 immaterieel cultureel erfgoed. 

 

 

 

Foto's: Ruud Janse Fotografie

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 januari 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel