.

.

 

.

Tienus Evenhuis kwart eeuw beëdigd makelaar

Ik ben Tienus Evenhuis en samen met mijn vrouw Arina zijn wij Makelaardij Emmen. Die ene zin en op de website van Makelaardij Emmen zegt eigenlijk alles: samen, maar dan ook echt samen, zijn ze Makelaardij Emmen. Niet alleen als echtpaar en gezamenlijke eigenaren, maar bovenal als hecht team.

Hij, Tienus Evenhuis (55), als de ervaren makelaar (waarover straks meer) en zij, Arina Evenhuis (54), als ondersteuner en interieurstyliste. Samen begonnen ze in 2000 in Emmen hun bedrijf onder de praktische en doordachte naam Makelaardij Emmen. Acht jaar later verhuisden ze hun bedrijf naar het thuisadres aan de Brinken in Meppen. Met een iets grotere naam: Makelaardij Emmen Tienus Evenhuis.

Dat we afgelopen week even langsgingen bij Tienus en Arina, is niet zonder reden. Het is namelijk op de kop af 25 jaar geleden dat Tienus werd beëdigd tot makelaar. Onder de bij de NVM aangesloten makelaars is het dan traditie om aan de zilveren jubilaris het speciale makelaarsstafje uit te reiken. Met een historie die teruggaat tot de 17e eeuw, is het makelaarsstafje als symbool voor vakbekwaamheid en waardigheid onder NVM-makelaars een gewaardeerd begrip. Dat Tienus blij was met de bloemen, de oorkonde en het makelaarsstafje uit handen van het NVM-bestuur, hoeft dan ook geen betoog. Tienus: “Of ik verrast was? Nee, dat ook weer niet. Ik had er stiekem wel op gehoopt”

Het gewilde makelaarsstafje. (Foto: Arina Evenhuis)

Makelaars niet langer beschermd
Vanaf 2001 kent het beroep van makelaar overigens geen beschermde titel meer en mag iedereen zich dus uitgeven als makelaar. Gelukkig zijn vakbekwame en deskundige makelaars – zoals Tienus Evenhuis – nog wel degelijk te herkennen. Ze staan o.a. geregistreerd bij Vastgoed Cert, het kwaliteitsregister van makelaars en taxateurs. Ook wat betreft actuele kennis hoeven we ons geen zorgen te maken, vertelt Tienus. “Het NVM-lidmaatschap verplicht ons elk jaar op cursus te gaan. Onze kennis over de woningmarkt is en blijft daardoor up-to-date. En dat is best wel nodig, denk alleen maar eens aan alle uitdagingen van de energietransitie die op ons afkomt.”

Taxatie is ook mogelijk
Naast makelaar is Tienus Evenhuis ook gecertificeerd taxateur. Als we hem mogen geloven (en waarom zouden we niet), maakt taxeren een behoorlijk deel uit van zijn werkzaamheden. Een bank vraagt bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek vaak om een taxatierapport. “En dat maken wij dan”, vertelt Tienus. “En ja, dat gebeurt regelmatig.”

Van folders naar internet
Natuurlijk ontkomen we niet aan de vraag of er in 25 jaar veel veranderd is. “Er is ongelooflijk veel veranderd”, benadrukt Tienus. “Vroeger, 25 jaar geleden, was het al bijzonder dat je een etalage had. Soms had je niet meer dan wat folders. Nu hebben we het internet. Alles gaat digitaal tegenwoordig. Dat is ook de reden dat ik vanuit mijn thuisadres in Meppen werk. Door de opkomst van internet was een kantoor in Emmen niet meer nodig. En laten we eerlijk zijn: wonen en werken in zo’n mooie omgeving, wat wil je nog meer?

 Hoeveel woningen ik in al die 25 jaren verkocht heb? Geen idee, maar ik denk dat je er een aardig dorp van zou kunnen samenstellen.”

Kijken met de ogen van de koper
“Wij zijn een klein kantoor, maar daarin schuilt juist onze kracht”, lezen we op de website van Makelaardij Emmen. Gevolgd door het zinnetje “we hebben aandacht en tijd voor jou.”

Beide beweringen kloppen helemaal volgens Tienus. “Het kopen dan wel verkopen van een huis is veelal een emotionele beslissing. Juist dan is het belangrijk dat de opdrachtgever zich veilig, vertrouwd en deskundig begeleid voelt. Als klein kantoor pretenderen wij deze omgeving met onze korte lijnen en snelle (re)actie te kunnen bieden.”

“We proberen ook altijd met de ogen van de koper te kijken. De eerste indruk van de woning is namelijk oh zo belangrijk. Een goede presentatie is essentieel. Soms adviseren wij bijvoorbeeld om de inrichting wat aan te passen, hier en daar nog een likje verf aan te brengen etc. Als interieurstyliste kan Arina hierbij zonodig een mooie adviserende rol vervullen.”

Anno 2020 vinden ze hun werk nog steeds ontzettend leuk. “Ondanks alle pieken en dalen (zoals het crisisjaar 2008 met veel aanbod van woningen, weinig kopers en lage prijzen), is en blijft makelaar het mooiste beroep wat er is.” Was getekend Tienus en Arina Evenhuis.

Voor meer info: website: www.makelaardijemmen.nl email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tienus Evenhuis krijgt de oorkonde uit handen van het NVM-bestuur. (Foto: Arina Evenhuis)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 25 februari 2020

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel