.

.

 

.

Schrijfster Yvonne Brill (77) neemt afscheid van hoofdpersonage Bianca

“Bianca is mijn eigen meisjesdroom”. Veel kinderen kennen de jeugdboeken van Yvonne Brill. Van Rob en Rieneke en clowntje Anders. Maar het is toch vooral de reeks over Bianca die veel meisjes in hun jeugd verslonden hebben. Na ruim 40 jaar en niet minder dan 65 delen is het mooi geweest: Bianca en haar vriendinnengroep zijn volwassen.

Hoogste tijd voor geestelijk moeder Yvonne Brill om hen los laten. Met een Bianca-fandag op zaterdag 14 maart a.s. in De Balloohoeve in Balloo wordt het paardenmeisje uitgezwaaid.

“Kijk, dit is de allerlaatste Bianca, Afscheid van Drenthe.” Yvonne klinkt even bevlogen als altijd. Toch is het anders dan anders in huize Brill. Yvonne is ziek. Ze heeft darmkanker en moet binnenkort een operatie ondergaan. Tijd om te treuren geeft ze zichzelf echter niet. Daarvoor staat er veel te veel moois te gebeuren.

Schrijven is voor de 77-jarige Aaldenaar de essentie van het leven. Ook – nu ze ziek is – lijkt doorwerken het beste medicijn. Eind jaren zestig verhuisde Yvonne naar Drenthe, waar ze onder meer door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen werd ingehuurd voor diverse schoolprojecten. Totdat uitgeverij Kluitman haar vroeg een jeugdboek te maken…..en daarmee was Bianca geboren. Het werd de belichaming van ‘haar eigen meisjesdroom.’ “Ik had het idee voor Bianca en haar vriendinnengroep vrijwel direct. Ik kon daarin alle vriendinnen creëren die ik in werkelijkheid nooit gehad heb. Ik hou van de natuur en had in mijn jeugd een aantal keren paardgereden. Dat vond ik prachtig, maar ik had COPD en astma. Geen goede combi.”

Foto: Sake Elzinga

In de jeugdboekenserie draait alles om hoofdpersoon Bianca en de avonturen die zijn samen met haar kleurrijke groep vriendinnen beleeft met en tussen de paarden. Vrijwel alle facetten van de paardensport passeren de revue. Niet per se een makkelijk onderwerp om over te schrijven, weet Yvonne uit ruime ervaring. “Ik was nooit het stereotype paardenmeisje. Maar kinderen spugen je op je vestje hoor, als het niet klopt wat je schrijft!”

Gedurende de vele reizen die Yvonne maakte met haar man Koos deed ze veel inspiratie op. “Zo trof ik in de Provence, in Frankrijk, een bijzondere man, Jean, die wat Camarague-paarden had om een boterham mee te verdienen. Hij leefde in een klein hutje en de paarden waren zijn leven. Uiteindelijk stond Jean model voor een figuur in een van de Bianca-boeken. Als je reist ontmoet je mensen en sommigen zijn dusdanig origineel dat ze in het geheugen blijven hangen. In 2002 woonden we aan de Costa Brava. In Barcelona waren toen de Olympische Spelen. In de krant las ik dat er problemen waren rond een dopinggeval in de paardensport. Dat gegeven was prima te gebruiken in Bianca. De ideetjes rolden zó voor mijn voeten, maar ik heb ook een grote duim!” Ze steekt hem pontificaal in de lucht.

Er zijn veel overeenkomsten tussen Yvonne en Bianca. ‘Ze is, net als ik, eigenwijs, heeft een hekel aan dwang en is een beetje dwars. Als het moet, gaat ze door roeien en ruiten en komt ze op voor de underdog, wil iedereen graag helpen.”

Yvonne Brill krijgt terecht de complimenten dat ze Drenthe als paardrij-eldorado op de kaart heeft gezet. Maar het is nu tijd om Bianca los te laten. Zoals kinderen in het echte leven groot groeien en uitvliegen, gebeurt dat ook met Bianca en haar vriendinnen. “Toen ik begon met Bianca, was ze een jaar of 8. Nu is ze volwassen en is haar vriendinnengroep verwaterd. Ze hebben inmiddels partners en bedrijven. De onbevangenheid is weg. De 65e editie is een dubbeldik boek waarin heel veel gebeurt”, verklapt Yvonne. Hoogtepunt is een bruiloft met bezoekers die belangrijk zijn in Bianca’s leven. En dan de ontknoping. “Ik zou zeggen: bestellen en wegdromen.”

Kijk voor meer informatie op de Fandag Bianca-Facebookpagina.

(Bron: Naober – Kracht van het platteland)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 maart 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel