.

.

 

.

Van ver naar Zweel; Martin en Foekje Haan

Van het veen naar het zand. Voordat de beweging veen (Valthermond) à zand (Aalden) plaatsvond, was er Friese klei en Groningse stadsgrond die elkaar ontmoetten elkaar in een kroeg op Terschelling………….Dit artikel gaat over Martin Haan en Foekje Haan-Fokkema.

Foekje, indertijd op vakantie op het mooie Waddeneiland. Martin, ‘in between’ school en opleiding, werkend in het restaurant op de veerboot van Harlingen naar Terschelling. Niet dat ze elkaar onderweg ontmoetten, daarvoor moest er door Martin veel te hard gewerkt worden. Maar ’s avonds, toen er nog even tijd was om te gaan stappen, ontstond de klik tussen hen. Kroeg OK18, daar gebeurde het. En na de vakantie hield de verkering stand.

Blauw op straat
Foekje deed administratief werk, woonde bij haar ouders, en Martin ging naar de Politieopleiding in Harlingen. “Aan het eind van de opleiding werd je ergens bij de Rijkspolitie geplaatst; volgens een soort lotingssysteem,” vertelt Martin. Hij had voorkeur voor Drenthe, en de vijfde en laatste beschikbare plaats ging naar hem: Exloo werd zijn standplaats waar hij ‘blauw op straat’ werd. Foekje en Martin halen nog herinneringen op aan de hevige sneeuw in 1979: Martin was toen bij haar in Friesland, maar moest met zeer gezwinde spoed terug naar Exloo. Dit lukte, ondanks sneeuwduinen. “We moesten natuurlijk wel rond, om bijvoorbeeld in achtergebleven auto’s te kijken of er echt niemand meer in zat; en daar gingen we, in onze dienstauto: een Fiat 127, maar wel mét sneeuwkettingen….” Hij maakte heel wat reorganisaties mee, toen hij na Exloo ging werken in Valthermond. Deze standplaats bleef het vele jaren, en hij werkte daar met veel plezier. Ook sociaal wortelden ze daar, door alle contacten en vrijwilligerswerk bij peuterspeelzaal, school, kerk, sport.

Eyewish in Hoogeveen
In de Valthermond-tijd werd het gezin uitgebreid met twee kinderen. Foekje deed geen administratief werk meer, maar volgde een opleiding tot coupeuse. “Ik vond het mooi dat ik vele jaren later de trouwjurk van onze dochter Marjan heb mogen maken.” Uiteindelijk kwam ze via enkele andere winkelbanen terecht bij Roosen Optiek. Ook daar ging ze weer een opleiding volgen, Optiek en Management. En momenteel werkt ze bij Eyewish in Hoogeveen.

Financieel rechercheur
Martin doet geen straatdienst meer, maar is nu financieel rechercheur. “Dat maakt dat ik zowel nationaal als internationaal werk. Contacten met buitenlandse collega’s zijn leuk, maar soms heb je wel eens misverstanden… bijvoorbeeld toen ik iemand voorstelde als ‘lawyer’ (advocaat) en mijn Italiaanse collega “liar” (leugenaar) verstond.”

Hobby’s
Het is niet alleen werken geblazen bij Martin en Foekje. Foekje zingt bij "Vocaal ensemble Chaverim" in Musselkanaal, al sinds 1999. Martin houdt van hardlopen: de Aalden Rondomme werd ook dit jaar weer door hem volbracht. Ook fietsen en mountainbiken doet Martin graag. En met vrienden lopen ze beiden vrijwel iedere maand een stuk langeafstandspad. Maar samen elke week een stevige wandeling in de prachtige omgeving zit er zeker ook in. “Dat is wel een groot verschil met Valthermond: je kunt hier gewoon beginnen met wandelen en onderweg bedenken of je links- of rechtsom gaat, altijd mooie ommetjes te maken!” De kerk is ook een belangrijk item in het gezin “en als je ergens bij hoort, dan is het logisch dat je je ook inzet,” zodat Martin in de herinrichtingscommissie zit, en Foekje het secretariaat van de diaconie van de kerk in Aalden doet.

Verhuizen ‘naar het zand’
Dát het Aalden is geworden is niet vooraf een duidelijke keus geweest. “We wisten wel dat we op enig moment ‘naar het zand’ wilden verhuizen. Het had in principe ook Westerbork kunnen worden. Maar toen we zo’n 4 jaar geleden tegen dit huis aanliepen, op deze prachtige plek, waren we verkocht. Onze zoon woont met zijn vrouw en dochter in Canada, in een voorstad van Toronto, bepaald niet naast de deur. Dus dat we nu zo dicht bij onze dochter, schoonzoon en de 2 kleinkinderen wonen, daar genieten we des te meer van.”

Marsstukken
Tot slot nog de reden dat Martin en Foekje als ‘nieuwe Sweeler’ hier beschreven zijn: Martin vroeg de redactie van OEK eind vorig jaar of zijn nieuwe straat de Marsstukken ook nog eens als ‘straat van de maand’ in OEK zou komen. Het werd dus omgekeerd: niet de straat, maar twee van zijn nieuwe bewoners zijn voor het voetlicht gebracht. Die Marsstukken… dat komt nog wel eens.

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 17 maart 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel