Artikel
Historicus Marcel Zantingh presenteert boek over Tweede Wereldoorlog in Zweeler dorpen
“Wel gebogen maar niet gebroken” binnenkort in de boekwinkels. Rond 2013 begon Zantingh zich te verdiepen in de oorlogsgeschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo.

Als historicus was de geboren en getogen Aaldenaar al geïnteresseerd in de geschiedenis, maar zijn specifieke interesse voor de zes dorpen van de oude gemeente werd verder aangewakkerd door verhalen binnen de familie. Zo had zijn overgrootvader Jan Meijering met diens zoon Roelof ooit eens een paar Amerikanen uit handen van de Duitsers weten te houden. Veel details waren er niet bekend en daarom besloot Marcel deze geschiedenis uit te zoeken. Het speurwerk van dit ene verhaal leidde al snel tot een uitgebreid onderzoek naar meer gebeurtenissen uit de oorlogsperiode.

Interview met tientallen inwoners
In 2014 begon Marcel aan een nieuwe baan in Rotterdam, bij een bedrijf dat actief was bij het opsporen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Deze onderzoeken naar explosieven werden in heel Nederland uitgevoerd en hierdoor kwam Marcel in verschillende Nederlandse, maar ook in een aantal buitenlandse archieven terecht, waardoor hij zich verder kon specialiseren in de militaire geschiedenis van Nederland en ook van Zweeloo en omstreken. In deze periode begon Marcel ook met het interviewen van enkele tientallen inwoners van de gemeente Zweeloo die de oorlog zelf hadden meegemaakt. Het waren veel persoonlijke verhalen, met informatie die vaak niet in de geschreven bronnen te vinden waren.

Historische Vereniging Zweeloo
Het idee een boek te schrijven ontstond rond 2015, toen Marcel zich besefte wel heel veel informatie te hebben verzameld over Zweeloo. Het leidde tot een aantal artikelen voor de Historische Vereniging Zweeloo en uiteindelijk tot het manuscript voor een heel boek, dat eind 2019 aan Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum in Assen werd gepresenteerd.

Presentatie op 10 april a.s.
Het eindresultaat van ruim zes jaar onderzoek naar de gemeente Zweeloo en omgeving in de Tweede Wereldoorlog zal op 10 april a.s. worden gepresenteerd, exact 75 jaar na de bevrijding van de gemeente Zweeloo. Het boek "Wel gebogen maar niet gebroken" bestaat uit zeven hoofdstukken, waarin een beeld wordt geschetst van de geschiedenis van de oude gemeente in de periode 1940-1945. Het gaat over de Duitse inval, het dagelijks leven, verzet, de Duitse onderdrukking, de luchtoorlog en tenslotte de bevrijding op 10 april 1945. Met behulp van veel uniek beeld- en kaartmateriaal wordt een overzicht geboden van vijf bezettingsjaren in een Drentse gemeente.

Bestelformulier
Het boek zal op 10 april a.s. worden gepresenteerd en in de boekhandel te vinden zijn, maar kan door de lezers van het Oes Eig’n Kraantien nu alvast worden besteld. Wie het boek vóór 10 april a.s. besteld, ontvangt bovendien een korting. Het boek kost dan geen € 24,95, maar slechts € 20,00. In de uitgave van het O.E.K. van deze week is voor de lezers een bestelformulier bijgevoegd, waarmee het boek besteld kan worden. Bestellen kan natuurlijk ook via internet. Op de website van Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum (www.vangorcum.nl) kan het boek worden besteld met kortingscode Zweeloo2020. U betaalt geen verzendkosten. 

Marcel Zantingh

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 februari 2020

 

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto