.

.

 

.

Spraakmakend kunstwerk van Jan Kroes versterkt beleving van het Singelpark in Leiden

…..en is onlangs uitgeroepen tot het "mooiste looprondje van Nederland".Opnieuw heeft een vooraanstaand kunstenaarscollectief in ons land de kennis en kunde ingeschakeld van Jan Kroes uit Zweeloo. In het Singelpark in Leiden worddoor Kroes de laatste hand gelegd aan een nieuw spraakmakend kunstwerk in de openbare ruimte.

Samen met vijf andere kunstwerken maakt het deel uit van de buitenexpositie  Welkom in Leiden!?  De tentoonstelling sluit naadloos aan bij het themajaar Leiden400. Ze refereren allemaal op hun eigen manier aan het beschermen en verdedigen van de vrijheid in Leiden.

Zevende eervolle opdracht
De bijzondere opdracht komt van de Rotterdamse kunstgroep Observatorium. Het is al weer voor de zevende keer dat het Observatorium uitkomt bij de nijvere inwoner van Zweeloo. Na Dalen, Londen (houten cottage voor het voormalig Olympisch Park), Dorsten, Diemen, Aalst (fameuze houten installatie op rivier in Belgische Dender) en Rotterdam was dit jaar Leiden aan de beurt.

Doorlopend park 
Het kunstwerk ‘Tussenin’ omvat een langwerpige tuin, dwars op het wandelpad, met knalgele zitbanken en poorten. De intieme tuin van hoge grassen ligt overdwars op het wandelpad en vormt een onderbreking van het rondom de stad doorlopende park. Van een afstand bezien vormen de bladeren en pluimen een beweeglijke tuin middenin het Huigpark. De wandelrichting van het park leidt pontificaal naar een schijnbare barrière. Maar dit grensgebied blijkt een tuin, de scheidslijn een bank en de poort een blikveld.

Grootstedelijke proportie 
Het Singelpark is een initiatief van bewoners verenigd in de stichting Vrienden van het Singelpark en de gemeente. Bij een park van grootstedelijke proportie horen natuurlijk ontmoeting, natuurbeleving, sport en ontspanning. Maar kunst mag daarbij niet ontbreken, zo redeneerden de Vrienden. Vanaf komende vrijdag zal de expositie van de zes hedendaagse kunstwerken - op markante locaties in het Singelpark – officieel worden geopend.

Mooiste looprondje van Nederland 
Wie door het park loopt ervaart volgens Jan Kroes op een ongedwongen en onverwachte wijze de verschillende kunstwerken.  Na drie jaar organiseren de Vrienden een nieuwe tentoonstelling met een nieuw thema.

Het kunstwerk ‘Tussenin’ van Jan Kroes in het Singelpark van Leiden omvat een langwerpige tuin, dwars op het wandelpad, met knalgele zitbanken en poorten.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 oktober 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel