Artikel
Cursus muziek luisteren in Hesselerhof

Menigeen hoort wel eens muziek op radio of televisie die herinnert aan een feest, een ontmoeting, een vakantie of een andere gebeur-tenis uit het verleden. Die activiteit is in het geheugen verbonden geraakt aan de muziek die er toen klonk; anders gezegd de activiteit en de beleving versterken het luisteren.

Met dit uitgangspunt  is de cursus ‘Actief Muziekbeluisteren’ opgezet: er wordt naar muziek geluisterd, terwijl er iets gedaan wordt in de vorm van kaartjes leggen, een steen doorgeven, iets opschrijven of tekenen, maat tikken, turven, een quiz, enz.
De activiteiten zorgen ervoor dat er scherper wordt geluisterd. Tegelijkertijd zijn de activiteiten gericht op het vergroten van de kennis en  vaardigheden van maat, ritme, toonhoogte, instrumenten, structuur, betekenis en sfeer van muziek (algemene muziekleer).

De muziek die wordt beluisterd is van alle tijden, van Janequin en Beethoven tot en met Kraftwerk en Queen. Het is een kennismaking met onbekende muziek en een verdieping van bekende muziek. Programmamuziek – muziek met een verhaal of een beeld – heeft de overhand.

De cursus zal bestaan uit 6 bijeenkomsten en kan desgewenst worden uitgebreid.
Het vindt plaats in de Hesselerhof te Oosterhesselen, op de woensdagochtend van 9.45 -12.00 uur (inclusief koffiepauze). Het minimum aantal deelnemers is 10 personen. Voorkennis is niet nodig.
De deelnamekosten zijn + € 90 (€ 15 per bijeenkomst) bij een deelname van minimaal 10 personen. Dit is inclusief huur lokaliteit, koffie en materiaalkosten. De cursus start in oktober, mits de coronaperikelen dat toelaten.
Op 19 september is er nog een open dag in de Hesselerhof waar meer informatie wordt gegeven.
Op het moment van dit schrijven moeten nog een aantal zaken worden geregeld.  
U kunt uw interesse wel alvast melden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Jan Kruimink
muziekpedagoog, voorheen Pabo-docent aan NHL Stenden in Emmen

Artikel geplaatst 1 september 2020

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto