Artikel
Egbert Nijenbanning (81) zingt ...

.... al meer dan eenhalve eeuw bij De Loozangers. “Zolang mijn gezondheid het toestaat, blijf ik als tenor mooi zingen bij het koor….” Als ons één ding duidelijk werd tijdens het gesprek dat we onlangs hadden met Egbert Nijenbanning, dan is dat wel de diepe liefde die we bij hem voelen voor muziek in het algemeen en zingen in het bijzonder.

Specifieker nog: zingen bij gemengd koor De Loozangers uit Zweeloo. “De Loozangers zijn een permanent deel van mijn leven geworden.”

“Een deel van mijn leven”, onlogisch klinkt zo’n uitspraak niet als je weet dat hij al bijna 56 jaar bij De Loozangers is. Ja, u leest het goed: 56 jaar! En daar blijft het zeker niet bij, als we Egbert mogen geloven. “Zolang mijn gezondheid het toestaat, blijf ik als tenor mooi zingen bij het koor. Bij wijze van spreken tot mijn 100e.”

Koorlid met de langste staat van dienst
Met zijn 81 jaar is Egbert momenteel een van de oudere leden van het koor. Niet de oudste, benadrukt Egbert, maar wel het koorlid met de langste staat van dienst, bijna 56 jaar dus. Niet voor niks is hij inmiddels benoemd tot erelid van De Loozangers.

Combinatie
September 1964 was het dat Egbert en zijn inmiddels overleden vrouw Grietje lid werden van De Loozangers. Sindsdien heeft hij vrijwel geen repetitie of uitvoering gemist, vertelt hij. “Als je naar hoogtepunten in die 56 jaar vraagt, dan staan de dinsdagavonden, “de repetitieavonden”, zeker in de top 3. En ik weet haast zeker dat het merendeel van de koorleden er ook zo over denkt. Waarom dat zo is, valt moeilijk uit te leggen. Dat moet je gewoon ervaren. Naast het zingen an sich, zal het ongetwijfeld een combinatie zijn van het repertoire, het samen naar iets toe werken, de sfeer en ……. onze dirigent Marjan Okken.”

Marjan Okken
Al vanaf 2014 leidt de inwoonster van Emmen het koor uit Zweeloo. Met Marjan hebben De Loozangers het enorm getroffen, vertelt Egbert. “Ze is niet alleen een kundig en gedreven dirigent, ze past met haar Drentse achtergrond ook precies bij het koor. Ze is geduldig en laat iedereen altijd  in zijn waarde. En…. heel belangrijk, ze zorgt voor veel variatie in het repertoire en de concerten.”

Operette
Over het repertoire gesproken... Heeft hij een voorkeur, vragen we aan Egbert. Het antwoord is duidelijk: operette. “Helaas maakt operette momenteel geen onderdeel meer uit van ons repertoire, maar ik heb het altijd prachtig gevonden. De koorzang, de solo’s, de duetten, alles is mooi aan operette.”

Iedereen kan zingen, maar niet iedereen zingt mooi….
Zingen is verslavend, horen we van Egbert. “Als je eenmaal lid bent van ons koor, dan wil je elke week graag naar de repetitie.” Uw OEK-medewerker begrijpt de hint, maar weet ook dat zingen niet zijn sterkste kwaliteit is. “Iedereen kan zingen, maar niet iedereen zingt goed”, onthult Egbert. “Maar met veel oefening en geduld kun je, ongeacht je startpunt, nog altijd een goede zanger worden.”

In totaal 37 leden telt het koor nu en dat is wel eens minder geweest. Maar net als bij veel andere koren kennen ook de Loozangers momenteel een mannentekort. Dus mannen….jullie kunnen contact opnemen met voorzitter Madeleine Beaumont (0591-372822).

“Mijn hart zingt door”
Helaas, we ontkomen er niet aan. Ook De Loozangers merken de nadelige gevolgen van het coronavirus. Sinds half maart is er door het koor geen noot meer gezongen. En dat komt hard aan, vertelt Egbert. “Een tijdje geleden zijn we met z’n allen informeel bijeen geweest bij onze voorzitter thuis in Meppen. Gewoon om even gezellig bij te praten. Als er die avond één ding duidelijk werd, dan is het wel dat iedereen, maar dan ook iedereen het zingen bij het koor op dit moment ontzettend mist. Temeer omdat er geen zicht is op wanneer en hoe we weer kunnen beginnen. En of iedereen het straks, wanneer dat dan ook moge zijn, weer aandurft om te komen. Veel van onze leden behoren immers qua leeftijd tot de risicogroep.”

Voorlopig blijft het stil bij De Loozangers op de dinsdagavond. Corona heeft het koor letterlijk en figuurlijk de mond gesnoerd. De troost is wellicht te halen uit het mooie gedicht van Vrouwkje Tuinman: “Mijn hart zingt door”

  

Egbert Nijenbanning (81) heeft bij De Loozangers de langste staat van dienst. Het erelid uit Aalden is al meer dan 56 jaar aan het zangkoor verbonden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 september 2020

 

 

 

 

 

 


 

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto