.

.

 

.

“D’r bent er wel meer west die dat wilt……”

Van 2011 tot 2017 was Jan Pieter Hoogendijk op hobbymatige basis actief als leerling-smid bij Lucas Masselink. Jan Pieter wilde een ambacht terugbrengen dat we kwijt dreigden te raken.

“Ik had geen specifieke opleiding over het smeden. Ik heb alle kennis vergaard in de smederij van Lucas.  Een man van weinig woorden, maar als ik iets aansneed -  iets aan waar zijn interesse lag - dan kreeg je een overvloed van informatie en details. Het was een hartelijke man, maar wel op zijn eigen manier.”

Fijne kneepjes
In 2011 is het vuurtje bij Hoogendijk gaan branden. Hij verhuisde vanuit Groningen weer naar zijn geboorteplaats Aalden. “Ik had al eens eerder wat info opgezocht over smeden, omdat mij dat interessant leek. Ben toen een keertje bij Lucas op bezoek gegaan om te vragen of hij mij de fijne kneepjes van verschillende smeden onder de knie zou willen brengen.”

Zeer gepassioneerde vakman
“In eerste instantie leek Lucas niet bijster enthousiast…'D’r bent er wel meer west die dat wilt…….', maar na even aanhouden zei hij dat ik dan maar eens een keertje langs moest komen. De week erop stond ik opnieuw in de smederij en na eerst stoïcijns ruim een kwartier te zijn doorgegaan met waar Lucas mee bezig was, legde hij de hamer neer en zei: '……..Zo, nu ben jij aan de beurt…….' Sindsdien kwam ik graag bij Lucas. Ik kreeg een uniek kijkje in het hoofd en hart van een zeer gepassioneerde vakman.”

Natuurlijk drong allengs de vraag op: was Hoogendijk niet de gedroomde kandidaat om de smederij over te nemen? “Dat hield me wel bezig, maar het is nooit concreet geworden. Lucas raadde het me ook af: er was volgens hem geen droog brood in te verdienen.”

Jan Pieter hield daarom de focus op dat andere ambacht: dat van timmerman. De afgelopen jaren kwam hij met enige regelmaat nog wel eens in de smederij om een praatje te maken Lucas.

Leerling-smid Jan Pieter Hoogendijk en zijn leermeester Lucas Masselink in 2016 vereeuwigd voor de smederij aan De Wheem. (Archieffoto: Monique Jonkman-Koolen)

Als eerbetoon aan de vorige week overleden dorpssmid schreef Jan Pieter het volgende gedicht:

De olde smid

'n Echte praoter dat was hij niet.

Stille arbeid, met veule jaoren in 't verschiet.

Op de klompen, blouse an, bodywarmer ook.

Pet op de kop en daarlangs een kringel rook.

Van die eeuwige camel in de uuterste hoek van de mond.

Ja roken dat kun hij, maar verder goed gezond.

't Gehoor hef ook aordig te liedn had

Zo'n klap op 't aambeeld gef herrie zat.

Op 't eerste gezicht kun hij wat nukkig lieken

Maar zoals zo vaak muj soms wat verder kieken.

Na driekwart eeuw van iezer en vuur

Sleug ook veur hum 't leste uur.

Nee, een praoter dat was hij niet,

Ons rest nu de stilte, hij is oet de tied

Ik had 'm graag nog meer willen zeggen, maar 't giet zoals 't giet

En Lucas wust as geen ander, woorden zegt ook alles niet.

JPH

Oes Eig'n Kraantien d.d 19 januari 2021

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel