Artikel
Huisarts Marlieke en plantenkweker Mark verknocht geraakt aan Aalden

Hier kom ik weg. Je moeten der van haoln. Dat is wat ik doe. Bekend terein, vrumd genog. Het liedje van Daniel Lohues klinkt bij – naamgenoot - Marlieke Lohues  en Mark van Elteren als muziek in de oren. Beide opgegroeid in Zuidoost-Drenthe en inmiddels weer terug op vertrouwde platteland.

Met hun kinderen Hannah (5) en Guus (3) wonen ze alweer ruim drie jaar aan de Bosakker in Aalden. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking.

Plattelandslust
Marlieke is geboren en getogen in Erica en Mark in Barger-Compascuum. De plattelandslust kregen ze met de paplepel ingegoten. “We hebben er een fijne jeugd gehad en vinden het belangrijk dat onze twee kinderen in diezelfde landelijke omgeving opgroeien. Er is hier gelukkig veel ruimte en oase van rust.” Al sluiten Mark en Marlieke niet uit dat ze ooit toch weer naar de stad Groningen trekken. Ook daar hebben ze met veel plezier gewoond, “maar de komende jaren blijven we in Aalden. We hebben het hier geweldig naar ons zin.”

Coschap in Tanzania 
In 2015 behaalde Marlieke de huisartsenbul. Daar ging een lang en intensief studietraject aan vooraf: Na de HAVO op het KDC in Emmen heeft ze een jaar high-school gedaan in de Amerikaanse staat North Carolina. Na terugkeer in Nederland behaalde Marlieke het VWO-diploma. "Vervolgens - na aanvankelijke uitloting van de studie Geneeskunde - eerst nog twee jaar biologie gestudeerd in Groningen. Uiteindelijk ingeloot voor Geneeskunde en deze studie heb ik in ruim zes jaar afgerond. Daarbij was een coschap in Tanzania een absoluut hoogtepunt. Aan het eind van dat co-schap hebben Mark en ik nog een drie week durende reis door Tanzania gemaakt.”

Eerst waarnemer in Sleen, nu praktijkhouder
Met de huisartsenbul vers op zak heeft Marlieke de eerste jaren in de drie noordelijke provincies op meerdere plekken waargenomen. “Eind 2016 zag ik de vacature voor een huisarts in Sleen. Daar had ik eerder dat jaar al een paar keer waargenomen. In eerste instantie heb ik daar als waarnemer gewerkt. Van beide kanten leek het al snel te klikken en sinds ruim anderhalf jaar ben ik er nu mede-praktijkhouder.”

Band met patiënten
Marlieke is een plattelandsdokter pursang “Het is leuker, uitdagender en afwisselender dan het werk op een praktijk in een grote stad.” Tijdens haar coschappen – onderdeel van de studie Geneeskunde - vond Marlieke vele disciplines interessant, maar uiteindelijk paste het huisartsenvak het beste bij haar. “Mede omdat je dan dicht bij de patiënt staat en niet in een klinische setting zit. Dus niet getooid in witte jas. Ik wil voor mijn patiënten goed benaderbaar zijn. Het leuke is ook dat je een langdurige relatie opbouwt met je patiënten, van jong tot oud. Veel mensen blijven toch een groot deel van hun leven in hetzelfde dorp wonen of trekken er later weer naar terug."

Ook de sociale kant van een huisartsenpraktijk spreekt Marlieke aan. "Dit vak wordt nooit saai. Elke dag kom je weer iets nieuws tegen. Uit de visites rijden haal ik veel nuttige informatie: een kijkje in de thuissituatie kan je al veel opleveren. Vraag is wel of de ICT en techniek op termijn een groot deel van ons vak zal overnemen. Worden we meer een soort zorgmanager….? Ik hoop dat het niet teveel zal veranderen, want met name dat laatste spreekt mij niet zo aan. Liever ben ik gewoon aan het dokteren.”

Professioneel plantenkweker
Mark groeide op in gezin met drie broers. Net als Marlieke gestart op het KDC in Emmen en vervolgens volgde Mark een jaar Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO) in Emmen. “Daarna heb ik scheikunde gestudeerd in Groningen.” Via een aantal omwegen werkt Mark alweer twee jaar bij plantenkwekerij Hoekert BV in het Overijsselse Wezep. “We veredelen en kweken tuinplanten van hoogstaande kwaliteit. De klanten zijn tuincentra, bouwmarkten en grootwinkelbedrijven.” Het innovatieve bedrijf past bij de gedrevenheid van Mark. “We blijven ons doorontwikkelen en met moderne teelttechnieken willen we een interessant assortiment voor de consument kweken."

Betrokken ouders
Mark en Marlieke hebben een druk leven en een job die veel aandacht vraagt. Mark en Marlieke zijn ook betrokken ouders en de vrije tijd gaat dan ook vrijwel volledig naar dochter Hannah en zoon Guus. Mark helpt af en toe als schuldhulpmaatje en Marlieke is lid van de oudercommissie van LOL Kinderopvang. “Als de kinderen wat ouder zijn krijgen we wellicht iets meer tijd om lid te worden van een sportvereniging. Nu moeten we het doen met af en toe een keer hardlopen en de jaarlijkse deelname aan nieuwjaarsloop Aalden Rondomme.” 

Mark en Marlieke voelen zich met dochter Hannah en zoon Guus helemaal thuis in Aalden. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 3 november 2020

 
 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto