.

.

 

.

Corona maakte afstuderen zeer uitdagend ......

... maar Marthe Efftink (24) worstelde zich er knap doorheen Zelfs diploma-uitreiking gaat komende donderdag online…….én heimwee naar Japan…
Voor HBO-studente Marthe Efftink was het een heel vreemd gevoel om af te studeren in deze tijd, waarin ze vooral was aangewezen op digitaal contact.

Soms realiseert de 24-jarige inwoner van Zweeloo zich nog niet helemaal dat ze haar bachelor inmiddels heeft gehaald, maar toch kreeg ze afgelopen week dat mooie bericht! Marthe slaagde aan de Hanze Hogeschool in Groningen voor de HBO-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Ze worstelde zich in haar studeerkamer van het ouderlijk huis aan de Hoofdstraat in Zweeloo knap door de coronacrisis. Maar het viel zeker niet altijd mee: alles online: de examenopdrachten, de afstudeeropdracht en komende donderdag ook de virtuele diploma-uitreiking.

Allround designer websites en apps
Marthe Efftink mag inmiddels een allround designer worden genoemd. Ze maakt onder meer websites, billboards op straat en handige apps op de smartphone. Ze is bedreven in online toepassingen en innovatieve gadgets, die een steeds groter onderdeel van ons leven vormen. Het eerste jaar heeft Marthe een brede basis gelegd, waarbij theorie werd afgewisseld met praktijkopdrachten. Marthe heeft met haar studiegenoten onder meer interactieve applicaties gemaakt. Vanaf het tweede jaar heeft ze met Visual Design voor een eigen richting gekozen om zich te specialiseren. “Al van jongs af aan vond ik het leuk om zelf websites, logo’s en huisstijlen te ontwerpen en foto’s te editten. Ik ben heel blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Het is geweldig om je ontwerpen in het echt te kunnen zien, zoals auto- en raambelettering, posters maar ook websites en apps.”

Pittige klus
Marthe was tijdens het laatste pittige studiejaar vooral aangewezen op thuisonderwijs.  “Al een jaar heb ik geen les meer gehad op school. Mijn laatste fysieke aanwezigheid was in april 2020. Toen had ik niet kunnen vermoeden dat ik helemaal niet meer op school zou komen. In het afgelopen jaar zijn alle colleges online gegeven en dat was wel een aparte gewaarwording. Zo had ik geen contact met mijn klasgenoten en ken ik slechts een select groepje mensen met wie ik samen aan projecten werkte.”

Zelfs de afstudeeropdracht moest noodgedwongen online. Deze voltooide Marthe bij Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Een expertisecentrum van in het wild levende dieren in Nederland. “Ik heb voor DWHC een app ontwikkeld waarin dode wilde dieren gemeld kunnen worden. Een online afstudeeropdracht was wel heel bijzonder. Zo had ik minder contact met de opdrachtgever. Veel communicatie verliep via Teams of Zoom, maar het is toch wat minder persoonlijk.”

Heimwee naar Japan
In 2018 werd Marthe ingeloot voor de Kwansei Gakuin University in Japan. Ze wilde eindelijk horen, proeven, ruiken, voelen en zien hoe en wat het Japan was waarover zij zoveel hoorde. Tijdens deze vier maand durende minor werd ze als studente Communication & Multimedia Design’ op haar wenken bediend. Marthe blikt  terug op deze leerzame periode in Japan. “De minor die ik daar heb gedaan zou ik dolgraag nog een keer willen doen. Ik wist niet dat het mogelijk was om verliefd te worden op een land, maar dat is dus wel degelijk mogelijk. Ik krijg heimwee als ik er aan terug denk. Het land, de mensen en de cultuur is zo verschrikkelijk mooi. Ik heb nog steeds contact met mijn gastgezin. Ik probeer daarom te kijken of ik nog een vervolgopleiding kan gaan doen in Japan. Maar dat is nog wel even spannend of ik dat voor elkaar kan gaan krijgen.”

Aan de slag of toch vervolgopleiding aan RUG…of in Japan
Nu Marthe de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) hebt afgerond is ze klaar voor de next step. Zelf een start-up beginnen of liever aan de slag bij een reclamebureau, de overheid of een internetbedrijf? Marthe mag het zeggen: “Graag zou ik bij een reclamebureau aan het werk gaan, of gaan samen werken met ict-specialisten om samen websites en apps te ontwikkelen. Die zowel design als technisch goed in elkaar zit.” 

Of toch… verder studeren door het volgen van een masteropleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen of een andere universiteit? “Als ik de kans krijg zou ik nog graag een vervolgopleiding willen doen in Japan. Met voorkeur bij de Kwansei Gakuin University in het graduates programma.” 

Opluchting
Heeft Marthe ondanks alles toch nog een feestje kunnen vieren? “Na het presenteren en verdedigen van mijn afstudeerverslag kreeg ik ook gelijk te horen dat ik geslaagd ben. Dit was natuurlijk een enorme opluchting. Hier heb ik vijf jaar hard voor moeten knokken. Natuurlijk hebben we thuis met ons gezin een feestje gevierd. Komende donderdag is de uitreiking van het diploma. Ook dit is anders dan anders…. namelijk online.”

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 maart 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel