Artikel
De Hof van Axen, negen jaar later: “Je hoort ons niet klagen”

Ruim veertig jaar was De Hof van Axen in Witteveen onlosmakelijk verbonden met de namen van Coby en Ton Schasfoort. Zij waren het die een onbewoonde, ietwat bouwvallige staatsboerderij uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw in de loop van de jaren omtoverden tot een bekend en vermaard educatief cursuscentrum voor Toegepaste Kinesiologie.

Sinds november 2011 mogen Sonja Groenewege en Jan van Dijk zich de trotse eigenaren van de prachtig in de bossen tussen Aalden en Witteveen gelegen Hof van Axen noemen.

“Een groot avontuur”noemden ze het destijds. We waren benieuwd hoe het nu, negen jaar later, met ze gaat. Hebben ze hun droom kunnen waarmaken. En wat zijn de gevolgen van corona voor hun centrum. We zochten ze op.

Nauwelijks veranderd
Ze zijn nauwelijks veranderd, merken we. Oké, de haren zijn wat langer (Jan), maar verder zijn ze nog dezelfde Sonja en Jan zoals we die negen jaar geleden leerden kennen. Dat wil zeggen hartelijk en relaxed. “We hebben het echt heel goed hier”, horen we Jan zeggen.

“We genieten van het leven en zijn hier heel gelukkig met elkaar.”

Als er al een geheim hiervoor zou zijn, dan heeft dat ongetwijfeld te maken met hun levenshouding. Een houding, die de Hof van Axen als spiritueel centrum ook wil meegeven aan haar cursisten: het bewust in verbinding en harmonie leven met Moeder Aarde. “Geaarde spiritualiteit”, verduidelijkt Jan. Mocht u hierover meer willen weten, neem dan gerust contact op met Sonja en Jan (06-51341083). En wees gerust, het is niks zweverigs, u blijft letterlijk en figuurlijk met beide voeten op de grond staan.

Verbouwing groepsaccommodatie zo goed als afgerond
Hadden we negen jaar geleden nog het gevoel te kijken naar een aflevering van het populaire televisieprogramma “Ik vertrek”, anno nu is de verbouwing van de groepsaccommodatie zo goed als afgerond en eerlijk is eerlijk: dat ziet er niet verkeerd uit. De bijna zwevende trap in de hal is bijvoorbeeld een ware blikvanger. Prachtig!

Wat nu nog resteert, naast kleine klusjes die er altijd wel zullen blijven, is de voltooiing van de verbouwing van het voorhuis tot een aangename leef- en woonruimte voor Sonja en Jan. En nee, uitbreidingsplannen zijn er niet, zegt Jan. “Zoals het nu is, is het perfect in balans, met heel veel rust in zich en dat is waar de mensen voor komen”

Tevreden
Ze zijn zeker niet ontevreden over de belangstelling in de afgelopen jaren, horen we. “Vanaf het begin weten de groepen ons centrum goed te vinden”, vertelt Jan. “Natuurlijk hebben we ons eerst moeten positioneren. Kinesiologie hebben we bijvoorbeeld losgelaten.

Het “zweverige” imago van spiritualiteit zijn we wel voorbij. Spiritualiteit gaat nu over: “hoe kunnen we bijdragen aan een andere wereld”.  Verbinding met de aarde en alles wat daarop leeft staat daarbij hoog in het vaandel.”

Jan: “Mensen die op de Hof komen om een cursus of training te volgen, maken eerst contact met Moeder Aarde. Die verbinding zorgt er voor dat ze alles wat ze op de Hof meemaken, kunnen integreren in hun diepere zelf, in hun essentie. De verandering waar mensen naar op zoek zijn als ze naar de Hof komen, kan daardoor beklijven. Een Werkplaats voor de ziel noemen we de Hof van Axen ook wel.”

Jaartrainingen Sjamanisme (5 weekends), reinigingsweken en uiteraard yoga, het zijn zomaar voorbeelden van favoriete terugkerende trainingen op de Hof. Maar eigenlijk is alles tot dusver een succesverhaal, als we Jan mogen geloven. “Hiervoor doen we het!”

Corona
Groepsaccommodaties hebben het moeilijk door de coronacrisis. Door corona-angst blijven groepsaccommodaties leeg. Groepsaccommodaties beleven een rampjaar. Het zijn zomaar enkele koppen uit de media van de afgelopen zomer. Is het ook overleven voor de Hof van Axen met een groepsaccommodatie van 24 beschikbare bedden, vroegen wij ons af.

Dat valt mee, begrijpen we. Ondanks dat de Hof van half maart tot half juni dicht is geweest. En ondanks dat het aantal bedden noodzakelijkerwijs is teruggebracht tot max. 14 á 16. En ten slotte, ondanks dat ze nog maar één groep tegelijk binnen de muren kunnen ontvangen, draait de Hof, ondanks deze 3x ondanks, toch heel goed, vertelt Jan. Hij legt uit waarom.

“Die drie maanden hebben we redelijk kunnen opvangen met de TOZO- steunregeling van het Rijk. En wat betreft groepen, onze agenda is al vol tot eind volgend jaar. We merken dat er steeds meer vraag is naar bewustwordingsactiviteiten. Daarnaast speelt ook mee dat mensen niet meer naar het buitenland willen en daarom de trainingen en cursussen in eigen land zoeken. Dicht bij huis. Nee hoor, je hoort ons niet klagen.”

Voor meer info: website: www.hofvanaxen.com email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 december 2020

 


 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto