Artikel
"Ons museum is buiten, zo gauw we door de voordeur naar buiten gaan"

Nieuwe kunst- en landschapsroute benadrukt schoonheid van Zweeloo. Vroeger kwamen schilders van heinde en verre naar de voormalige gemeente Zweeloo om ons unieke beekdallandschap en de karakteristieke dorpen zelf in ogenschouw te nemen.

Ook in modernere tijden inspireerde deze omgeving honderden kunstenaars tot de meest geweldige schilderijen en andere kunstvormen. En het fijne is, wij Sweelers, kunnen dagelijks van dit landschap genieten.

Zweeloo Art Collection 
Sinds kort kunnen we onze omgeving ook door de ogen van diverse kunstenaars bekijken. Een viertal dames uit Zweeloo (Willy-Anne van Stiphout, Martine Ponstein, Marijke van den Oever en Nathalie van Hooff) stippelden in samenwerking met stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo namelijk een Kunst- en landschapswandeling uit in en rond Zweeloo. De naam van de route is ‘Origineel Sweel’. De kunstwerken, die digitaal te bekijken zijn, komen uit de Zweeloo Art Collection een verzameling van meer dan 600 kunstwerken online toegankelijk gemaakt door Kunstenaarsdorp Zweeloo.

Wandelroute is 6,3 kilometer lang
De wandelroute is 6,3 kilometer lang is en kan verlengd worden met een lus van 1 kilometer. Wandelaars kunnen tijdens hun wandeltocht, wanneer zij de route downloaden op hun telefoon, via een link en via de nummers op de routekaart, digitaal schilderijen uit deze collectie bekijken op de plekken waar ze gemaakt zijn in en om Zweeloo.

Schijnwerpers
De vier dames beleefden veel plezier aan het ontwikkelen van deze kunst- en landschapsroute. Marijke van den Oever: “In deze tijd van Corona is het fijn om met een gezamenlijk project bezig te zijn dat ons dorp positief in de schijnwerpers zet. Ik hou van kunst en ik hou ervan om buiten te zijn. Deze wandelroute brengt deze twee bij elkaar en het vertelt ook nog eens over de geschiedenis van Zweeloo”. 

“Ons museum is buiten"
Willy-Anne vult haar aan: “Ons museum is buiten, zo gauw we door de voordeur naar buiten gaan. We wonen in een prachtige omgeving die een rijke kunstgeschiedenis heeft. Alleen beseffen we dat niet zo. Deze wandelroute vertelt over deze kunstgeschiedenis, maar benadrukt ook de schoonheid van de voormalige gemeente Zweeloo. De wandelroute is niet alleen leuk voor toeristen, maar ook voor Sweelers die graag wat meer willen weten van hun eigen omgeving”.  

Op 18 december onthulling bord  Origineel Zweeloo-route
Ook aan de innerlijke mens is gedacht. De route loopt langs diverse lokale horecagelegenheden die straks, wanneer het weer mag, de wandelaars met open armen zullen ontvangen. De wandeling start bij Bistro Tante Sweel waar ook de dichtersroute begint. 

Naast het bord van de dichtersroute zal op 18 december a.s. ook een bord van de Origineel Zweeloo-route onthuld worden. Hierover in de volgende OEK meer. Maar voor wie alvast de stoute schoenen wil aantrekken: het bestand met de route is te downloaden via de site kunstenaarsdorpzweeloo.nl Laat u verrassen!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 december 2020
 

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto