Artikel
Nieuwjaarsgroet van Henk, Tineke en Fenrik Hegen:
“Ein guten Rutsch ins neues Jahr und bleibt gesund!”.Ruim anderhalf jaar na de emigratie hebben Henk (56), Tineke (54) en Fenrik (23) Hegen bepaald geen spijt dat ze uit Nederland vertrokken. Het gezin heeft zich inmiddels een goed beeld kunnen vormen over wat voor soort toekomst hun melkveehouderij in Duitsland moet hebben. De melkveehouders hebben weer ruimte om iets te doen. Ze kunnen weer ondernemen. Hoewel het de familie Hegen in Duitsland voor de wind gaat, zijn er ook minder leuke kanten aan de verhuizing. “We missen onze familie en kleinkinderen natuurlijk enorm”, zegt Tineke. "Voor de coronacrisis ging ik één keer in de drie weken terug om op de kleinkinderen te passen. Zo deden we dat in Wezup ook. Vanwege corona is alles anders: ”Je wipt niet meer even langs. Dat is bijzonder jammer!”

Henk, Tineke en Fenrik doen verslag vanuit hun woonplaats Anderlingen; een Duits plaatsje met niet meer dan 500 inwoners dat op een dikke vijftig kilometer ten noordoosten van Bremen ligt. “We runnen hier een boerderij met 300 melkkoeien en 200 stuks jongvee. We melken drie keer daags: 's Morgens om 4.00 uur beginnen we, daarna om 12.30 uur en de laatste melksessie is om 19.30 uur. We hebben twee vaste medewerkers in dienst, daarnaast een stagiaire en meerdere melkers op uurbasis.”

 “De melkproductie is 10.800 kg per koe op jaarbasis. Verder wordt alle mest in onze biovergister verwerkt en daarmee produceren we stroom die aan het net wordt afgegeven. Bij dit proces komt warmte vrij, waarmee we onze huizen verwarmen. Verder wekken wij nog stroom op via onze zonnepanelen (0,5 ha.) die op de daken van de gebouwen liggen.”

Heel veel gebeurd
“In de anderhalf jaar dat wij hier nu wonen en werken is er heel veel gebeurd. Omstandigheden die wij vooraf nooit hadden kunnen bedenken en voor mogelijk hadden gehouden:  Corona……!! was ook hier het allesomvattend thema. Geen bezoek meer uit Nederland en wij ook niet meer op bezoek naar Zweeloo….In Duitsland ging de boel al vrij gauw op slot. Alleen de supermarkt, apotheek en benzinestations bleven open. Maar dan alleen te bezoeken met mondkapje.”

Duitse gezelligheid
“Geen sport, schuttersfeesten, kerstmarkten enz enz. Het hele sociale leven ligt vanwege corona stil. Gelukkig verliepen onze eerste tien maanden in Duitsland onder normale omstandigheden. Zo hebben we al veel  Zweelers mogen ontvangen. We zijn volledig opgenomen in de hechte gemeenschap van Anderlingen en al veel feesten mogen meemaken. Er wordt een hele hoop schnapps en jägermeister gedronken. De Anderlingers maken overal een feestje van. Zelfs op de aankoop van een nieuwe auto moet gedronken worden…..!" 

"Hopelijk wordt het volgend jaar beter en keert alles weer terug naar normaal; zodat ook het sociale leven weer op gang komt. Vanaf deze plaats wensen wij iedereen een heel gelukkig nieuwjaar maar vooral een gezond 2021! Of zoals ze hier zeggen: Ein guten Rutsch ins neues Jahr und bleibt gesund!”

Groetjes Henk, Tineke en Fenrik Hegen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 29 december 2020

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto