.

.

 

.

Weidevogelnestbescherming Oosterhesselen

Het weidevogelseizoen 2021 is weer begonnen. Op vrijdagmiddag 19 maart werd in Zwinderen het eerste kievitslegsel gevonden.

De gelukkige vinder kreeg een dag later de wisseltrofee uitgereikt, traditioneel hebben wij een toast uitgebracht op een succesvol weidevogeljaar en dat we weer meer nesten mogen vinden als in het afgelopen jaar; toen hebben wij 210 nesten beschermd.

 

In Meppen hebben Geert Pepping en Tom Lely inmiddels 12 kievitsnesten gevonden.

Sinds vorig jaar zoeken en beschermen wij ook weidevogellegsels rond Benneveld en in de Broeklanden onder de Klenckerweg, in beide gebieden is Ina Nieuwhoff uit Benneveld actief, samen met enkele andere vrijwilligers uit de groep.

In de Broeklanden broeden ook wulpen, scholeksters en grutto’s; de laatste steltloper is zeldzaam aan het worden, vorig jaar hebben er slechts twee paartjes gebroed.

Er hebben zich vijf nieuwe vrijwilligers aangemeld, deze worden ingewerkt en gaan mee het veld in. Onze werkgroep bestaat hiermee uit 24 vrijwilligers.

Inmiddels heeft onze werkgroep negen stroomrasters tot zijn beschikking, gesponsord door de Boermarken van Gees, Oosterhesselen, Sleen, Benneveld en de gemeente Coevorden. Wij zijn de besturen van de Boermarken zeer erkentelijk voor de financiële bijdrage, evenals de gemeente Coevorden voor een forse subsidie vanuit het Stimuleringsfonds.

De rasters worden geplaatst rond wulpen- en gruttonesten om deze te beschermen tegen predatie door vossen en marterachtigen. Begin april zijn de eerste twee rasters geplaatst.

1e Wulpennest 11.04.2021

Een andere veelbelovende manier om vossen en andere predatoren te verjagen is het gebruik van wildverjagers die een ultrasoon geluid laten horen als een vos, wezel of das in de buurt verschijnt, waardoor dezen zich laten verjagen. Wij doen mee met aan een provinciaal project om dit uit te proberen en uit te testen.

Onlangs heeft de Provincie € 130.000.- beschikbaar gesteld voor het behoud van akker- en weidevogels in onze provincie. Een aantal agrariërs en veehouders in onze regio hebben aangegeven belangstelling te hebben voor uitgesteld bewerken van akkers en grasland en de aanleg van plas-dras gebieden (tijdelijk onder water zetten van gras/bouwland in de winter en het voorjaar). In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe gaan wij verder met hen in overleg.

Andere agrariërs hebben akker- en slootranden ingezaaid met bloemenrijke mengsels ter verbetering van de biodiversiteit en ter stimulering van het insectenleven.

Tenslotte….. doen wij nogmaals dringend verzoek aan hondenbezitters om hun hond aan te lijnen bij wandelen in de buitengebieden om te voorkomen dat zij het veld inrennen en legsels verstoren, en om eigen hondenpoep op te ruimen om zo overdracht van besmettelijke ziektes te voorkomen.

J.P. Cleveringa, coördinator
Tel: 06 - 51358291
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 mei 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel