Artikel
Bibliothecaresse Ina Luis (66) blikt terug op een mooie loopbaan
“Ik had geen vak kunnen kiezen dat beter bij mij past… de jaren zijn omgevlogen”. Ina Luis was bijna 45 jaar bibliothecaresse in Emmen en ging afgelopen najaar met pensioen. In haar woonhuis aan het Klooster in Zweeloo blikt ze terug op die periode die lijkt te zijn omgevlogen.

Een groot deel van haar leven bracht de 66-jarige Zweeler door op de plek die haar als meisje zo dierbaar was. “Op jonge leeftijd was er al het verlangen om in een bibliotheek te mogen werken. Daarom koos ik heel bewust voor de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen. De bibliotheek in Emmen leek mij een leuke werkplek. Ik kwam daar vaak, omdat ik het fijn vond om daar te zijn. In 1975 heb ik een open sollicitatie naar de directeur gestuurd, maar op dat moment was er geen vacature. Gelukkig kon ik er een jaar later wel aan de slag.”

Veel activiteiten 
Ina vervulde er diverse functies en werd een bekend gezicht van de bibliotheek. Zo begon ze in december 1976 aan haar loopbaan bij de Emmer bibliotheek. Ze werd aangesteld in ‘algemene dienst’, dat betekende met name informatie geven aan klanten. "Daarnaast zat ik twee dagen per week op de bibliobus. We gingen vooral langs de scholen. Zo leerde je veel mensen uit de diverse dorpen kennen.” In 1982 werd ze hoofd van de bibliotheek in Erica, waar ze maar liefst 26 jaar werkzaam zou zijn. “We organiseerden veel activiteiten en kregen vaak schoolklassen op bezoek. Vanaf 1984 waren ook vrijwilligers actief in de bibliotheken in de gemeente Emmen.”

Enorme metamorfose 
Ina zag de traditionele boekenuitleenfunctie van heel dicht bij veranderen in een multimedia informatiecentrum. Het was de voorbode van ingrijpende veranderingen: “De bibliotheek heeft een enorme metamorfose doorgemaakt. Kijk eens naar het huidige leesaanbod en de veelzijdige mogelijkheden om literatuur, luisterboeken, en e-books te reserveren. Eind jaren negentig begonnen middelbare scholen ook met het opzetten van mediatheken. Leerlingen haalden hun kennis steeds minder uit studieboeken, maar vergaarden die digitaal. Ik mocht als mediathecaris aan de slag.”

Belangrijke rol in maatschappij
De voortschrijdende digitalisering en opgelegde bezuinigingen hadden ook een keerzijde. Het zorgde ervoor dat enkele filialen werden gesloten. "Vroeger draaide het voornamelijk om het uitlenen van boeken, tegenwoordig zijn we een instelling die een belangrijke rol speelt in de maatschappij. Dat zie je bijvoorbeeld bij de overheid. Veel zaken met overheidsinstanties kunnen uitsluitend digitaal geregeld worden. Niet iedereen beschikt over de vaardigheden en voorwaarden die daarvoor nodig zijn. Als bibliotheek willen we deze mensen daarbij helpen. Regelmatig worden inwoners door andere instanties dan ook naar ons doorverwezen.”

Social media
‘’Social media zijn voor ons als bibliotheek steeds belangrijker geworden”, vervolgt Ina. ,,Via Twitter, Facebook en Instagram komen we in contact met doelgroepen die anders lastig te bereiken zijn. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de digitale ontwikkelingen.” De afgelopen jaren was Ina actief als teammanager bibliotheken en leesconsulent op twee scholen in de wijk Emmerhout. ,,Ik heb dat een mooie combinatie gevonden. Al sinds 2004 was ik werkzaam in leidinggevende functies. Als leesconsulent spoorde ik kinderen, ouders en leerkrachten aan om te lezen en veel voor te lezen . Ik stimuleerde ze om plezier in het lezen te krijgen. Op deze manier heb ik altijd binding met ‘het veld’ gehouden. Dat sprak me erg aan.”

Rode draad
Literatuur is altijd de rode draad in haar werkzame leven geweest. Ina heeft de laatste bladzijde van het hoofdstuk over haar werk als bibliothecaresse nu definitief dichtgeslagen. Ze zegt daarover: “Stoppen, het is fijn om te genieten van vrije tijd als je nog gezond bent. De structuur van het werken, de inhoud, de collega’s en het lezerspubliek, dat zal ik het meeste missen.”

Meer tijd voor de kinderen Theun, Chris en Emma – die in Doorn en Utrecht wonen - en oppasoma voor de vier kleinkinderen. Ina blijft maatschappelijk actief, nog steeds voor Sweel Cultureel waar ze al meer dan dertig jaar nauw aan verbonden is. Ook al liggen de activiteiten door corona nu even stil. Verder zal ze haar vrije tijd vooral invullen met lezen, lopen door het veld en tuinieren. (Deels overgenomen uit de Emmer Courant)

Ina Luis (66) heeft bijna 45 jaar bij de Bibliotheek Emmen gewerkt. Sinds afgelopen najaar geniet de inwoonster van Zweeloo van het welverdiende pensioen. (Foto: Bibliotheek Emmen)

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto