Artikel
Gietijzeren paaltjes maken begraafplaats completer

Met nog ruim een week te gaan (tot 18 februari) hoopt het bestuur van Dorpsbelangen Aalden dat het aantal stemmen op projecten voor het Dorpsbudget dit jaar aanzienlijk hoger uit zal komen dan voorgaande jaren. Eén van de projecten betreft de aanvraag van de Stichting Bevordering Grafonderhoud Zweeloo, als bijdrage voor de plaatsing van gietijzeren paaltjes.

Eén van de projecten betreft de aanvraag van de Stichting Bevordering Grafonderhoud Zweeloo, als bijdrage voor de plaatsing van gietijzeren paaltjes.

“Gietijzeren paaltjes maken de begraafplaats completer”
Bij het kerkje in Zweeloo liggen veel mensen uit de dorpen Benneveld, Aalden, Meppen, Wezup, Wezuperbrug en Zweeloo begraven. De grafmonumenten, meestal stenen, worden goed en liefdevol onderhouden door familie. Het oudere deel, dat dicht bij de kerk ligt, was enkele jaren geleden op sommige plekken in verval. Een groep vrijwilligers van de Stichting Bevordering Grafonderhoud Zweeloo heeft veel werk gestoken in het opknappen van dat deel van het kerkhof. “Grafstenen die niet meer onderhouden werden zijn schoongemaakt en de letters weer leesbaar gemaakt. Onkruid is verwijderd en verzakkingen zijn hersteld. Ook hekwerken zijn herplaatst en fris in de verf gezet”, schetst voorzitter Dick de Kleuver de werkzaamheden.

Maar er ontbrak nog iets, namelijk de rijnummers
Het oude deel van de begraafplaats is ingedeeld in slagen, dat wil zeggen rijen van steeds 5 tot 8 graven. “Deze rijen zijn gemarkeerd met gietijzeren paaltjes met daarop het rijnummer. In de loop van vele jaren is een deel van deze paaltjes kapot gegaan (meestal afgebroken), een deel volledig onbruikbaar geworden en een deel zelfs helemaal verdwenen.”

In de afgelopen jaren  2019 en 2020 zijn de paaltjes  - die nog goed waren - geschilderd en opnieuw geplaatst. “De beschadigde, maar bruikbare, paaltjes zullen in het komende jaar (hopelijk zonder dat het corona-virus dat belet) worden gerepareerd en daarna herplaatst. Dat herstel kan worden gerealiseerd uit het aanwezige budget van de stichting.”

Eigenlijk onacceptabel
Daarmee is de rij-aanduiding volgens Dick de Kleuver echter niet compleet. “Er ontbreken dan nog vele paaltjes. Voor het terugvinden van graven en het algemene aanzicht van de begraafplaats is dit eigenlijk onacceptabel.”

“Voor de ontbrekende nummers (het zijn er welgeteld 24) hebben wij een bedrijf gevonden dat die gietijzeren paaltjes kan maken. Dat is niet goedkoop: voor die 24 paaltjes komt het bedrag uit op ongeveer € 3.000,-.  Wij hopen dat veel inwoners ons willen steunen met een stem op dit project!”

Graven die echt oud zijn en waarvan de directe familie niet meer leeft, dreigen te vervallen. Voor die grafmonumenten is vier jaar geleden de Stichting Bevordering Grafonderhoud Zweeloo (SBGZ) opgericht. Een graf met een grafmonument houdt de herinnering aan de overledene levend.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 februari 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto